Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η προαγωγή του πιονιού

Μια ακόμα θετική πλευρά του πνευματικού αθλήματος σε σχέση με τα άλλα αθλήματα, αλλά και για το γεγονός, ότι τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του σκακιού τον συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή, είναι και η προαγωγή του απλού στρατιώτη σε βασίλισσα, πύργο, αξιωματικό και ίππο! Η δυνατότητα αυτή ενός... ασήμαντου - για ορισμένους - πιονιού να φθάσει στην ανώτερη βαθμίδα της σκακιστικής ιεραρχίας, συνδέεται άμεσα με την καθημερινή πραγματικότητα, όπου απλοί πολίτες με τους αγώνες, τη δράση τους προάγονται σε ανώτερα αξιώματα.

Σε μια παρτίδα σκακιού, για να επιτευχθεί η προαγωγή χρειάζεται σχέδιο, καλό μέτρημα, ενώ συχνά - πυκνά απαιτούνται και υλικές θυσίες. Το μοναδικό κομμάτι που δυσκολεύει την προαγωγή του πιονιού είναι ο ίππος, λόγω της ιδιόμορφης κίνησης που κάνει και την εναλλαγή των χρωμάτων των τετραγώνων που μπορεί να καταλάβει. Εάν όμως το πιόνι έχει προωθηθεί μέχρι την 7η (ή 2η) οριζόντια, τότε ο ίππος δεν έχει τη δυνατότητα να προφυλαχτεί και παράλληλα να ελέγχει το τετράγωνο προαγωγής.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της διαμάχης, ανάμεσα στον ίππο και το πιόνι, με τα μαύρα να ξεφεύγουν από το διώκτη τους και να προάγουν τα πιόνια τους.

Στο διάγραμμα αν κι απειλείται η μαύρη βασίλισσα, τι πιστεύετε ότι έπαιξε ο μαύρος; Στο δεύτερο πρόβλημα με τα αλγεβρικά σύμβολα, μετά απ' όσα αναφέραμε παραπάνω, θα ανακαλύψετε εύκολα τι έπαιξε ο μαύρος.

Λευκά: Ργ2, Πζ5, Ιζ4, Στρ. β3, γ3, ε4, ζ3, η2 (8)

Μαύρα: Ργ8, Πη8, Πθ8, Στρ. α6, β7, γ7, θ5, θ4 (8).

Απαντήσεις στο προηγούμενο θέμα: «Προσοχή στα καρφωμένα κομμάτια». 1. Βα4+ Βγ6 2. Πδ8+ Ρδ8 3. Βγ6 και 1-0. Στο 2ο 1... Βη2+ 2. Βη2 Πε2 και ακολουθεί 3. Βγ6 βγ6 και 0-1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ