Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Αναβάθμιση για... λίγους και ισχυρούς

Σε επικίνδυνα μονοπάτια μπαίνει το άθλημα μετά την απόφαση της Λίγκας των ομάδων για αύξηση των ξένων παικτών, την ίδια ώρα που στις περισσότερες ομάδες κάνουν... σερβίς τα προβλήματα

Δύσκολα θα είναι τα χαμόγελα στο μέλλον για τους Ελληνες παίκτες

Eurokinissi

Δύσκολα θα είναι τα χαμόγελα στο μέλλον για τους Ελληνες παίκτες
Σε επικίνδυνους δρόμους δείχνει να βαδίζει πλέον το ελληνικό βόλεϊ μετά τις προτάσεις που κατέθεσε η Λίγκα των Σωματείων ΕΣΑΠ, για τη λεγόμενη αναβάθμιση του πρωταθλήματος της Α1. Μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι των σωματείων προτείνουν την ελεύθερη είσοδο 4 αλλοδαπών (εκτός ΕΕ) παικτών, από τρεις που ήταν μέχρι σήμερα, και τον απεριόριστο αριθμό Κοινοτικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ομάδα. Το μέτρο που επιβάλει τη συμμετοχή σε ένα αγώνα οκτώ Ελλήνων αθλητών (συνολικά από τις δυο ομάδες) που θα έχουν δικαίωμα να παίξουν στην Εθνική ομάδα μάλλον περισσότερο κρατάει τα προσχήματα παρά σώνει την κατάσταση. Οι νέες προτάσεις σίγουρα το μόνο που θα κάνουν επί της ουσίας είναι να ανοίξουν την ψαλίδα μεταξύ ισχυρών και αδύναμων ομάδων μετατρέποντας το πρωτάθλημα σε μια υπόθεση για λίγους. Αλλωστε, είναι δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων ομάδων και με βάση αυτά η δυνατότητα ενίσχυσης με παίκτες εκτός Ελλάδας δεν είναι ίδια για όλους. Τα περισσότερα σωματεία κάνουν αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί στους παίκτες, άρα το ενδεχόμενο και της παραπέρα ενίσχυσης ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Μια άλλη πτυχή είναι η τύχη των Ελλήνων παικτών και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι Ελληνες παίκτες φαίνεται να περνούν πλέον σε δεύτερη μοίρα και οι συνέπειες είναι πολλές σε γενικότερους τομείς, όπως είναι η δουλιά των ακαδημιών ή η εξέλιξη των ταλέντων. Κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει και επιπτώσεις στη στελέχωση της Εθνικής ομάδας. Οπως έχουν δείξει παραδείγματα του παρελθόντος σε ανάλογα αθλήματα από τον παραγκωνισμό των περισσότερων παικτών.

Ευνοούμενοι και χαμένοι

Οι μόνοι που φαίνεται να ευνοούνται από το μέτρο είναι οι μάνατζερ, που ετοιμάζονται να στήσουν το δικό τους χορό. Αλλά και οι οικονομικά δυνατοί σύλλογοι, που θα έχουν το δικαίωμα να επενδύσουν σε διαφορετικά μεγέθη, σε σχέση με τις άλλες (τις περισσότερες για να πούμε την αλήθεια) ομάδες. Το σίγουρο είναι ότι χαμένο για άλλη μια φορά θα βγει το ίδιο το άθλημα.

Εγκλωβισμένοι στη λογική του κέρδους που έρχεται από την επιτυχία, οι ιδιοκτήτες των ισχυρών ομάδων κάνουν τα πάντα για να έχουν ανοιχτό το δρόμο της ενίσχυσης χωρίς φραγμούς. Και μέσα σε όλα αυτά, το σιγοντάρισμα της πολιτείας, που για άλλη μια φορά αρνείται επιμελώς να έρθει σε ουσιαστική κόντρα με τους ΤΑΑ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ την ΕΟΠΕ, που έγινε μετά από την αντίστοιχη σύσκεψη της Λίγκας των ομάδων, η Ομοσπονδία αποφάσισε να υιοθετήσει τις απόψεις της πρώτης. Παρά τα δικά της μέτρα που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία για τη βελτίωση του αθλήματος, εν τούτοις το γενικότερο πνεύμα αδιαφορίας από την πολιτεία και γι' αυτό το άθλημα είναι αυτό που δίνει το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί. Ιστορικές ομάδες διαλύονται ή αποχωρούν από το πρωτάθλημα, μην μπορώντας να αντέξουν το οικονομικό βάρος που επιβάλει η συμμετοχή τους όπως έγινε με τη ΣΙΡΙΣ Σερρών ή τα Βριλήσια στην Α1 γυναικών. Αλλες πάλι βρίσκονται με το ένα πόδι πριν το τέλος, όπως γίνεται με το Παγκράτι αυτή τη στιγμή στην Α1 ανδρών. Και στις περισσότερες, οι ιδιοκτήτες που θέλουν να φέρουν τον τίτλο του επαγγελματικού σωματείου, ξεχνάνε επιμελώς τις υποχρεώσεις τους προς τους παίκτες. Ολα αυτά τα μέτρα για να περάσουν διευκολύνονται και από την απουσία ισχυρής αντίδρασης από μέρους των παικτών, καθώς στο χώρο του βόλεϊ είναι εμφανής η απουσία συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ