Εντολές για γρηγορότερο βηματισμό «δημοσιονομικής προσαρμογής» με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΝΔ
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (Εκοφίν) και τις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη «συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπήρξαν προτάσεις να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των ελλειμμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η «Ελλάδα, η οποία έχει θέσει ως όριο το 2012 για την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών, θα έπρεπε να φέρει την ημερομηνία αυτή πιο μπροστά». Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας αξίωσε για όλα τα κράτη-μέλη να επιβληθεί «απώτατο όριο» στο έτος 2010, με τον Γ. Αλογοσκούφη να δηλώνει πως «κατ' αρχήν δεν έχουμε αντίρρηση, αν επρόκειτο να υιοθετηθεί ως γενική νόρμα, αλλά απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί». Οι αξιώσεις για επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ γίνεται στο όνομα της «ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας» την οποία επιχειρούν να αξιοποιήσουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση ο υπουργός της ΝΔ έκανε λόγο για την «αναποτελεσματικότητα του συστήματος του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα» και επαναφέροντας τις εξαγγελίες περί δημιουργίας «ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας». Το επίσημο όριο της φτώχειας για την Ελλάδα είναι στα 11.864,5 ευρώ για τετραμελή οικογένεια (847 ευρώ το μήνα) και στα 5.649,78 ευρώ το χρόνο (403,5 ευρώ το μήνα) για ένα άτομο.
Στην πραγματικότητα το μόνο που υπόσχονται, στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι η απλή διαχείριση ακραίας μιζέριας με ψίχουλα που ακόμη και αυτά θα προέλθουν από περικοπές στον αποκαλούμενο, από τους ίδιους, «μη πτωχό πληθυσμό». Αντίστοιχη με την κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται και η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στους λαούς των κρατών της ΕΕ. Ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου, όπως είπε, «οι αυξήσεις των μισθών τα τελευταία χρόνια είναι αβέβαιο αν ξεπερνούσαν τον πληθωρισμό».
Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες στο Εκοφίν η συζήτηση για την «ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά». Η Ελλάδα είναι έτοιμη να την υιοθετήσει, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, το «ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ώριμο και τα εποπτικά όργανα έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια».