Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ
Προάγγελος νέων ανατιμήσεων!

Μείωση κερδών για την επιχείρηση που αξιώνει «δίκαιη» αντιμετώπιση, με τη μετακύληση του κόστους της «απελευθέρωσης» άμεσα στα λαϊκά νοικοκυριά

Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις για μεγάλες ανατιμήσεις στο νυχτερινό ρεύμα που αφορά αποκλειστικά τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και το βιομηχανικό, που επίσης θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε χτες ότι το 2006 είχε μείωση των κερδών κατά 83%, στρώνοντας έτσι το χαλί για νέες αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Οι αξιώσεις των μετόχων της επιχείρησης για ανάκαμψη της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την απαίτηση των ιδιωτών παραγωγών για εξασφαλισμένα υψηλά κέρδη, και τη φιλική προς αυτούς πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντείνουν τις πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των οικιακών, κυρίως, τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πρώτη πικρή «γεύση» δόθηκε με την προχτεσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία αυξάνεται από την 1η Απρίλη κατά 5% το τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος, κατά 15% στο κόστος νέων συνδέσεων και 4% στο ηλεκτρικό ρεύμα προς τις βιομηχανίες. Τις δύο πρώτες αυξήσεις, θα τις πληρώσουν άμεσα τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ την αύξηση στο βιομηχανικό ρεύμα, θα την πληρώσουν με τις αυξήσεις που θα επιβάλλουν οι βιομήχανοι στα εμπορεύματά τους, μετακυλίοντας το κόστος αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ στην κατανάλωση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες, εμφανίζουν:

  • Καθαρά κέρδη 22,1 εκατ. ευρώ το 2006, από 129,8 εκατ. ευρώ το 2005, ποσοστό μείωσης 83%.
  • Κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων 739,7 εκατ. ευρώ από 900,7 εκατ. ευρώ το 2005.
  • Οι επενδύσεις 713, 3 εκατ. ευρώ από 739,2 εκατ. ευρώ το 2005.
  • Σημαντική αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 11,6% στα 4,79 δισ. ευρώ από 4,29 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση κατά 12% των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στα 4.442,6 εκατ. ευρώ από 3.965,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συνδυασμό της μέσης αύξησης των τιμολογίων κατά 3,2% το 2005 και κατά 4,8% το 2006, και της αύξησης του όγκου των πωλήσεων κατά 5,8%. Είναι ακριβώς εκείνα τα στοιχεία που αντανακλούν το μεγάλο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών.

Η ΔΕΗ αύξησε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 19,4% στα 4.047 εκατ. ευρώ από 3.390,2 εκατ. ευρώ. Σ' αυτές περιλαμβάνονται:

  • Δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο 1.257,4 εκατ. ευρώ, αύξηση 26,5% ή 263,6 εκατ. ευρώ.
  • Δαπάνες για αγορά ενέργειας 523,8 εκατ. ευρώ, αύξηση 118,3% ή 283,8 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η ΔΕΗ επισημαίνει ότι αυτή η αύξηση «οφείλεται κυρίως στο γεγονός της έγχυσης μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους στο Σύστημα και στην αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος». Με αυτό τον τρόπο, πριμοδοτούνται οι ιδιώτες παραγωγοί και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να στηρίζει οικονομικά την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η ΔΕΗ αξιώνει - ως ιδιωτική επιχείρηση και η ίδια - να αντισταθμιστεί η οικονομική της αφαίμαξη με την αφαίμαξη των καταναλωτών. Δηλώνει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις τιμολογίων δεν ήταν αρκετές και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Π. Αθανασόπουλος ζητά «δίκαιη μεταχείριση της ΔΕΗ στα πλαίσια της διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου», προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των προσπαθειών για «έλεγχο του κόστους» που παραπέμπει ευθέως και στους εργαζόμενους.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ταυτίζεται, παρά τις γενικόλογες «καταγγελίες» των «διοικούντων» με τις αιτιάσεις της διοίκησης και αποδέχεται αυξήσεις τιμολογίων εφόσον... χρειαστεί! ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, με την τελευταία να επιχαίρει για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν!

  • Ενάντια στην αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 4% τάσσεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ