Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα εμπλοκή οξύνει την ένταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Η ανάρμοστη συμπεριφορά των βρετανικών αρχών, που αντί να στείλουν μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να επιλυθεί το πρόβλημα, δημιουργούν θόρυβο, ανακοινώνουν πάγωμα των διμερών σχέσεων και μιλούν για το Συμβούλιο Ασφαλείας, ευθύνεται για την αναβολή της απελευθέρωσης της Βρετανίδας στρατιωτικού». Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι. Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του ιρανικού ΓΕΣ συμπλήρωνε πως «αν το Λονδίνο ζητήσει συγνώμη και δεσμευτεί ότι δεν ξαναπαραβιαστούν τα ιρανικά χωρικά ύδατα, το θέμα θα διευθετηθεί».

Οι δηλώσεις αυτές έριξαν νέο «λάδι στη φωτιά» της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας της σύλληψης 15 Ιρανών ναυτών από τη φρεγάτα «Κόρνγουελ», πριν από μία εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή του Σάατ αλ Αράμπ. Ιρανοί αξιωματούχοι επέμεναν, χτες, ότι διαθέτουν στοιχεία και φιλμ που αποδεικνύουν πως οι Βρετανοί ναύτες παραβίασαν τα ιρανικά χωρικά ύδατα τουλάχιστον 6 φορές. Μάλιστα, αργά χτες το απόγευμα, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την ώρα σύλληψης των «15», τις οποίες αναμετέδωσε αμέσως το βρετανικό δίκτυο «Sky News».

Το Λονδίνο, από την πλευρά του, επαναλάμβανε ότι δεν επιθυμεί «να αντιπαρατεθεί με το Ιράν, αλλά να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό το ζήτημα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, καθιστούσε σαφές ότι «δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με το Ιράν, γιατί οι "15" θα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα, αφού η κράτησή τους είναι παράνομη». Παράλληλα, ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη παρέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για τις εικόνες που μετέδωσε, των Βρετανών ναυτών, και ιδίως της αξιωματικού Φέι Τέρι, που παρουσιαζόταν να καπνίζει φορώντας τη μουσουλμανική μαντίλα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «πρωτογενή προπαγάνδα».

Για το θέμα συνομίλησαν στο περιθώριο της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, στο Ριάντ, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τόσο ο Χαβιέ Σολάνα όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ, που ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των «15». Την ίδια ώρα, λόγω της έντασης, η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως έχει εκτιναχτεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 6μήνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ