Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιδρούν αγωνιστικά στην εκμετάλλευση

Σε απάντηση του εκβιασμού των εμπόρων (προσφέρουν μέχρι 6,5 ευρώ το κιλό για την αγορά αμνοεριφίων), οι κτηνοτρόφοι κατέλαβαν σφαγεία και απέκλεισαν την Εγνατία

Σε καταλήψεις σφαγείων, αλλά και σε ωριαίο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, προχώρησαν χτες οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας, διαμαρτυρόμενοι για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ.

Αφορμή στις κινητοποιήσεις τους αυτές αποτέλεσε το γεγονός ότι φέτος οι έμποροι αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα αμνοερίφια. Και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις τους με τους κτηνοτρόφους, οι έμποροι επαναλάμβαναν ότι δε δίνουν τιμή πάνω από 6-6,50 ευρώ το κιλό! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε διάφορους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και χτες οι έμποροι απαιτούσαν να αγοράσουν με 5 και 5,5 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια.

Στην πραγματικότητα, το θέμα της αγοράς των αμνοεριφίων από τους εμπόρους πριν το Πάσχα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς, όπως δήλωναν χτες οι κτηνοτρόφοι, τα νοικοκυριά τους οδηγούνται, λόγω της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, στην καταστροφή. Το εισόδημά τους, προσθέτουν, έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν με εξευτελιστικές τιμές το αγελαδινό, το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα, οι ζωοτροφές συνεχώς ακριβαίνουν, ενώ οι επιδοτήσεις δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμη. Σημειώνουν ότι η τιμή του γάλακτος μειώθηκε για τον παραγωγό σε ένα χρόνο κατά 15%, ενώ το τυρί και τα γαλακτοκομικά οι γαλακτοβιομηχανίες τα πωλούν φέτος στον καταναλωτή έως 10% ακριβότερα.

Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών Λαγκαδά, Δήμου Απολλωνίας, Δήμου Εγνατίας, Δήμου Καλλινδίων και της ευρύτερης περιοχής, που έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προχώρησαν για μια ώρα χτες το πρωί σε αποκλεισμό της Νέας Εγνατίας, στο ύψος της περιοχής Προφήτη. Οι κτηνοτρόφοι αυτών των περιοχών ξεκαθαρίζουν ότι οργανώνονται έτσι ώστε να προωθούν τα προϊόντα τους μέσα από το δικό τους συνεταιριστικό φορέα. Κι απαιτούν:

  • Τιμή για τα αμνοερίφιά τους με κατώτερο όριο τα 6 ευρώ το κιλό.
  • Αμεση καταβολή των δικαιωμάτων, που δεν έχουν πληρωθεί, ενώ έπρεπε να είχαν καταβληθεί έως το τέλος του 2006.
  • Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν ότι χωρίς πρωτογενή τομέα δε θα υπάρχει κανένας τομέας της οικονομίας, ούτε μεταποίηση, ούτε εμπόριο, ούτε υπηρεσίες. Διεκδικούν να ζήσουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, αυτοί και τα παιδιά τους.

Οι κτηνοτρόφοι μετά την ωριαία κατάληψη του δρόμου κατευθύνθηκαν προς τα σφαγεία Λαγκαδά και δήλωναν ότι θα συνεχίσουν επ' αόριστον την κινητοποίησή τους μέχρι να δικαιωθούν. Με καταλήψεις σφαγείων στη Δράμα, την Ελευθερούπολη και τη Χρυσούπολη (Καβάλας) και τη Γαλάτιστα συμπληρώθηκε χτες το «σκηνικό» των κινητοποιήσεων των παραγωγών - κτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ