Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Κοινός αγώνας, η μόνη διέξοδος

«Τα παιδιά των μεταναστών δυσκολεύονται να μάθουν τη γλώσσα, να διαβάσουν, να γράψουν. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται να μάθουν τα παιδιά μας γράμματα. Και οι γονείς στεκόμαστε ανήμποροι να τα βοηθήσουμε».

«Ομως ακόμη και τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα γνωρίζουν τα ελληνικά, δε μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», με αποτέλεσμα «τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν ελληνικά, οι γονείς όχι. Μιλάμε στο ίδιο σπίτι διαφορετική γλώσσα. Δημιουργείται πρόβλημα στη συνοχή και την επικοινωνία της οικογένειας».

«Δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε μαζί τους, σχεδόν δεν τα βλέπουμε. Ολη μέρα κάνουμε δύο και τρεις δουλιές για να τα βγάλουμε πέρα, να πληρώσουμε φροντιστήρια, βιβλία και άλλα. "Ματώνουμε" κάθε μέρα».

Καταθέσεις ψυχής, ανησυχίες και προβληματισμοί, προχτές το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα - ενός χώρου που ακόμη διαμορφώνεται, προκειμένου να στεγάσει το στέκι εργαζομένων και νεολαίας. Παρόντες δεκάδες μετανάστες σκιαγραφούν την πραγματικότητα που ζουν, αγωνιούν να μάθουν «πώς θα πάμε μπροστά, γιατί μέχρι τώρα μας πηγαίνουν πίσω ολοταχώς». Μετανάστες που ήρθαν για να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τη μόρφωση των παιδιών τους και συνολικά για την Παιδεία, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή του 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει στόχο από κοινού Ελληνες και ξένους εργάτες. Με τις αναδιαρθρώσεις χτυπιέται εξίσου ο Ελληνας και ο αλλοδαπός μαθητής. Θέλουν τα παιδιά της εργατικής τάξης αμόρφωτα. Προχωρούν σε μια διαφοροποιημένη Παιδεία που θα ευνοεί τους ήδη ευνοημένους, όσους έχουν την εξουσία. Οι πιο αδύναμοι, η εργατική τάξη είναι τα θύματα αυτών των αλλαγών», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Καλόβουλος, μέλος της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Το Κόμμα μας δε θα μπορούσε να μην ενδιαφέρεται για τους μετανάστες που πιεσμένοι από την κρίση του καπιταλισμού αναγκάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε άλλη πατρίδα. Στην εργατική τάξη ανήκουν και οι μετανάστες που δέχονται τις περισσότερες συνέπειες. Ως ΚΚΕ προτείνουμε ενιαίο σχολείο για όλους τους μαθητές, να μαθαίνουν όλοι τα ίδια πράγματα που χρειάζονται για να κατανοούν, να ερμηνεύουν την κοινωνία, τη φύση, την επιστήμη. Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. Αυτό το σχολείο θα το κερδίσουμε με κοινούς αγώνες Ελληνες και ξένοι εργάτες».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Τόγιας, εκ μέρους της «Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας», κάλεσε όλους τους γονείς να συμμετάσχουν στους Συλλόγους Γονέων.

«Η αστική τάξη θέλει αμόρφωτα τα παιδιά της εργατικής τάξης και η κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ κάνουν καλά τη δουλιά τους. Κάποιοι νομίζουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν με μεσοβέζικες λύσεις. Οι εργάτες έχουν να διαλέξουν το δικό τους δρόμο: Ενωμένος, ταξικός αγώνας για ριζικές αλλαγές. Είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος», κατέληξε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ