Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ
«Χαριστικοί» όροι δόμησης σε ιδιωτικά ιδρύματα

Ηταν άνοιξη του 2000 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία στο Ολυμπιακό νομοσχέδιο και με πρόσχημα την ...Πολιτιστική Ολυμπιάδα, «χάριζε» σε έναν ιδιωτικό οργανισμό, και συγκεκριμένα στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 75 στρέμματα στον Ελαιώνα (όρια μεταξύ Ρέντη και Ταύρου) για να στεγάσει τις εγκαταστάσεις του. Τότε και για λόγους ...«δημόσιου συμφέροντος» επέτρεψε την απαλλοτρίωση υπέρ του ιδιωτικού ιδρύματος 35 καταστημάτων και βιοτεχνιών, οι οποίες έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα 286 εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο.

Χτες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, επικαλούμενος την ανάδειξη της Αθήνας σε ...«πολιτιστικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας», ολοκληρώνει τις χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ του ιδιωτικού αυτού Ιδρύματος, προχωρώντας: Στον τεμαχισμό της περιοχής σε 4 οικοδομικά τετράγωνα. Στην προσφορά κατά παρέκκλιση υπερβολικών όρων δόμησης στο Ιδρυμα και συγκεκριμένα κάλυψη 50%, συντελεστή δόμησης 0,8, μέγιστο ύψος 21 μέτρα και συντελεστή κατ' όγκο εκμετάλλευσης 6,1! Κι όλα αυτά για να μη χάσει - το ιδιωτικό ίδρυμα - επιδοτήσεις από την ΕΕ αν δεν απορροφήσει κονδύλια μέχρι το 2008...

Με την ίδια τροπολογία, χορηγείται παρέκκλιση από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) και σε ένα ακόμη ιδιωτικό ίδρυμα, το Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, για να κτίσει - και αυτό στην περιοχή του Ελαιώνα - Πολιτιστικό Κέντρο, με δύο κινηματογράφους, θέατρο, γραφεία, χώρους αναψυχής και γκαράζ, συνολικού εμβαδού 6.810 τ.μ. Ειδικότερα με την τροπολογία ο συντελεστής όγκου εκμετάλλευσης από 4,5 ανεβαίνει στο 6! Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι μόνο πολεοδομικό. Το θέμα είναι πως οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους όχι μόνο παραχωρούν δημόσια γη σε ιδιώτες, αλλά πολύ περισσότερο, με πρόσχημα κάποιες παρεμβάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, ανοίγουν το δρόμο στην επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. γκαράζ, εμπορικά κέντρα κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ