Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά «Μακεδονία» η ΠΓΔΜ για τις ΗΠΑ

Χαραμάδες στις αμερικανικές διατυπώσεις για να πανηγυρίσει αναζητά η ελληνική κυβέρνηση

Μια παρένθεση, σε ένα κείμενο της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ικανή να προκαλέσει τον πανηγυρισμό της Αθήνας, που συμπέρανε ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί και τον όρο ΠΓΔΜ, όταν αναφέρεται στα Σκόπια.

Ομως, πριν κοπάσουν οι ελληνικοί πανηγυρισμοί αρμόδιοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν ότι παραμένει σταθερή η πολιτική των ΗΠΑ ως προς την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας». Το εξήγησε με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον ΜακΚόρμακ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον «ενθαρρύνει» τα Σκόπια να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα για το θέμα της ονομασίας.

«Η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την αναγνώριση της "Μακεδονίας" δεν έχει αλλάξει» εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το νόμο που υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στον οποίο, δίπλα στο όνομα «Μακεδονία», παρατίθεται ο όρος «FYROM».

«Από το 2004 έχουμε αναγνωρίσει τη "Μακεδονία" με το συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας, στις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε ο ΜακΚόρμακ, προσθέτοντας, όμως, ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ μεταξύ Ελλάδας και "Μακεδονίας" και την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος».

Κληθείς να αποσαφηνίσει εάν με την προσθήκη του όρου «FYROM» ασκείται κάποιου είδους πίεση προς τα Σκόπια για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Θα τους ενθαρρύναμε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση επί του θέματος».

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα και για τις δύο πλευρές, το οποίο συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα στις Κοντολίζα Ράις και Ντόρα Μπακογιάννη, όπου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ «ενθάρρυνε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ