Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΧΙΝΙΑ
«Εθνικό πάρκο» τσιμέντου και καταστροφής

«Εθνικό πάρκο με οικολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά», βαφτίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ την ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει στον υδροβιότοπο του Σχινιά, στο Μαραθώνα, η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με χτεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων για την κατασκευή του έργου, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει πως με το ΠΔ για τις χρήσεις γης στην περιοχή του Σχινιά (σ.σ. δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 3 Ιούλη 2000) «καθορίζονται μέτρα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, επιβάλλονται κατά ζώνες "χρήσεις γης" σε ολόκληρη την έκτασή του, καθορίζονται αυστηρά οι όροι και οι προϋποθέσεις και περιορισμοί για τη δόμηση σε ορισμένες περιοχές, επιβάλλονται αυστηρές απαγορεύσεις σε άλλες, οι οποίες για λόγους περιβαλλοντικούς θεωρούνται περιοχής υψηλής και αυστηρής προστασίας, με κύριο και βασικό στόχο την αποτελεσματική προστασία του υδροβιότοπου του Σχινιά, του παράλιου πευκοδάσους, της περιοχής της Μακαρίας Πηγής, της χερσονήσου της Κυνοσούρας, του Λόφου της Δρακονέρας και της θαλάσσιας περιοχής του όρμου του Μαραθώνα».

Ακόμα, το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται ότι το ΠΔ έχει στόχο την... «ανακοπή των τάσεων και πιέσεων υποβάθμισης που υφίσταται η περιοχή, τη διάσωση και την αναβάθμισή της, την ανάδειξη της οικολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής αξίας που έχει καθώς και την πολιτιστική και εκπαιδευτική χρησιμότητά της, η οποία θα είναι ιδιαίτερα αισθητή με τη σωστή διαχείριση και λειτουργία του».

Αυτά σημειώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην «εκσυγχρονιστική» του διάλεκτο. Τι σημαίνουν τα παραπάνω σε απλά ελληνικά;

  • Το Εθνικό Πάρκο του Σχινιά, μια θαλάσσια και χερσαία περιοχή 11.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, πρόκειται να μετατραπεί σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση. Κι αυτό γιατί το ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι το οργανωτικό και διοικητικό σχήμα του φορέα διαχείρισης θα πρέπει να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του πάρκου. Δηλαδή, μια περιβαλλοντική επιχείρηση...
  • Δίπλα από τον υδροβιότοπο του Σχινιά βρίσκεται το Ριζάρι, όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ. Αρχικά και για τα δύο αυτά έργα επρόκειτο να γίνει κοινή περιβαλλοντική μελέτη (η απόσταση των εγκαταστάσεων είναι λίγα μόλις μέτρα), αλλά στην πορεία, το Ριζάρι εξαφανίστηκε από τη μελέτη. Αυτό έγινε ύστερα από πιέσεις επιχειρηματικών κύκλων, οι οποίοι ως αντάλλαγμα για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου αξίωσαν και πέτυχαν το διαχωρισμό των δύο έργων, ώστε μετά το 2004, το Ριζάρι να μετατραπεί σε μια μεγάλη επιχειρηματική ζώνη.
  • Επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες (σ.σ. και μάλιστα από κρατικούς φορείς) αποδεικνύουν ότι η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου θα επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη στον υδροβιότοπο, αφού τα ύδατα της Μακαρίας Πηγής δε φτάνουν για να συντηρήσουν τον υδροβιότοπο.
  • Οσο για την «ανακοπή των τάσεων και πιέσεων υποβάθμισης της περιοχής» καλά θα κάνει το επιτελείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αλλά και ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης να επισκεφτούν την περιοχή και να ρίξουν μια περήφανη ματιά στις δεκάδες αυθαίρετες ή και νόμιμες βίλες ορισμένων δικαστών και εισαγγελέων που βρίσκονται στην περιοχή. Αλλά μάλλον κάτι τέτοιο θα ήταν μάταιο. Αλλωστε, το ΠΔ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια και όχι από το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν πιέσεων του υπουργού...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ