Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράνομη η παρακολούθηση εργαζομένων με κρυφή κάμερα

Η παρακολούθηση εργαζομένων με κρυφή κάμερα, ακόμη και αν πρόκειται για οικιακές βοηθούς όταν οι γονείς έχουν υπόνοιες ότι κακοποιούν τα παιδιά τους, είναι παράνομη, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στην υπ' αριθμ. 19/2007 απόφαση αναφέρεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, είναι παράνομη και αντίκειται στις διατάξεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. Η Αρχή υποχρέωσε τον γονιό να αποξηλώσει τις κρυφές κάμερες και να καταστρέψει το συσταθέν παρανόμως αρχείο.

Ειδικότερα, γονιός με αίτησή του στην Αρχή ζητούσε να του επιτραπεί να εγκαταστήσει στο σπίτι του κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, προκειμένου να παρακολουθεί την οικιακή του βοηθό και - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - για να «προστατέψει την περιουσία και τα παιδιά του». Επίσης, γνωστοποιούσε στην Αρχή πως ήδη είχε θέσει σε λειτουργία τις κρυφές κάμερες, χωρίς να το γνωρίζει η οικιακή βοηθός.

Πάντως, στην απόφασή της η Αρχή Δεδομένων επισημαίνει ότι «σε περίπτωση που εργοδότης έχει βάσιμες υπόνοιες ότι υπάλληλός του διαπράττει εγκληματική ενέργεια σε βάρος του δε δικαιούται χωρίς άλλη προϋπόθεση να εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με βιντεοσκόπηση υποκαθιστώντας τις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Μόνον αυτές, μέσα στα όρια διερεύνησης του εγκλήματος δικαιούνται να προβούν σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για τη συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών μέσων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ