Κυριακή 22 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Συνδυασμοί εγκλωβισμού

Με τον τρόπο εγκλωβισμού των κομματιών του αντιπάλου θα ασχοληθούμε σήμερα, μια τεχνική όπου αιχμαλωτίζουμε ένα αντίπαλο κομμάτι σ' ένα τετράγωνο ή σε μια περιοχή της σκακιέρας, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τα δικά μας κομμάτια ή πιόνια, αλλά κι αυτά του ίδιου του αντίπαλου. Μεγάλη θεωρείται η επιτυχία, όταν ο εγκλωβισμός γίνεται σε βαριά κομμάτια ή και σε αξιωματικούς, όπου η δράση τους επεκτείνεται σε ολόκληρη τη σκακιέρα.

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με την παρακάτω θέση με τα αλγεβρικά σύμβολα, όχι γιατί υπερέχει σε στοιχεία από το άλλο πρόβλημα, αλλά γιατί θα σας προετοιμάσει για να καταλάβετε τη μέθοδο εγκλωβισμού και περισσότερο να θαυμάσετε έναν πολύ έξυπνο συνδυασμό, αυτόν του διαγράμματος αυτού του κειμένου!

Λευκά: Ρα6, Αη1, Στρ. α4, ζ5, η3 (5)

Μαύρα: Ργ1, Αγ7, Στρ. α5 δ6, ζ7, η7 (6)

Τα λευκά έχουν ένα πιόνι λιγότερο, αλλά η θέση του βασιλιά τους είναι πλεονεκτική και πρέπει να κερδίσουν. Μια πρώτη προσπάθεια με 1. Αβ6 δε θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα 1... Αβ6, 2. Ρβ6 Ρβ2 3. Ρα5 Ργ3! 4. Ρβ5 δ5 5. α5 δ4 6. α6 δ3 7. α7 δ2 και προάγονται και τα δύο πιόνια, ισοπαλία. Ποια είναι η εντυπωσιακή κίνηση του λευκού που κερδίζει;

Στο διάγραμμα, παίζουν πάλι τα λευκά και φτάνουν στη νίκη. Η πρώτη κίνηση φαίνεται «φορσέ» (1. Πχγ7), τι γίνεται όμως, αν παίξει ο μαύρος 1... Πη8 απειλώντας σαχ στο η5; Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

* Στο προηγούμενο θέμα οι σωστές απαντήσεις ήταν: Στο διάγραμμα δεν ήταν αμέσως καλό το 1. ζ6 λόγω του 1... Βγ5+. Σωστό ήταν το 1. Πε5! Στο δεύτερο η διακοπή των γραμμών έγινε με 1. Πε4! Συνεχίστε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ