Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Καμπανάκι» για βοήθεια στο κύμα προσφύγων

Εκκλήσεις ενότητας από θρησκευτικούς ηγέτες σουνιτών - σιιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επείγουσα έκκληση για χορήγηση βοήθειας προς τους Ιρακινούς πρόσφυγες απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ προς περισσότερους από 450 εκπροσώπους χωρών και οργανώσεων που συμμετέχουν στην ετήσια σχετική σύνοδο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη Γενεύη. Οι διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού υπολογίζουν ότι περίπου 4 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν γίνει πρόσφυγες και άλλα 2 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εσωτερικά.

Κάλεσε τις γειτονικές χώρες (Ιορδανία-Συρία) να μην αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους με το Ιράκ και τις υπόλοιπες χώρες, ΕΕ και ΗΠΑ, να δεχτούν περισσότερους Ιρακινούς πρόσφυγες και να βοηθήσουν τις κύριες χώρες υποδοχής. Τέλος, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του, το 2006, σκοτώθηκαν 35.000 άμαχοι Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 36.000.

Ποικίλες εκκλήσεις «ενότητας»

Εκπρόσωποι των σουνιτικών θρησκευτικών αρχών μετέβησαν στη Νατζάφ όπου συναντήθηκαν με το θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ Σιστάνι, απευθύνοντας από κοινού «έκκληση ενότητας προς όλους τους Ιρακινούς». Για «ανάγκη ενότητας μεταξύ των σουνιτών» έκανε λόγο και ο Αμπού Ομάρ Μπαγκντάντι, φερόμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», που συνεργάζεται με την «Αλ Κάιντα» και έχει αναλάβει την ευθύνη για απαγωγές και δολοφονίες.

Η έκκληση έγινε μετά από πληροφορίες ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις με νεκρούς μεταξύ των δύο οργανώσεων. Από την άλλη, οι κατοχικές δυνάμεις επιβεβαίωναν ότι από το Σάββατο σκοτώθηκαν 7 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ δε σχολίασαν την είδηση πως σε μάχες στην επαρχία Ουασίτ σκοτώθηκαν 25 αντάρτες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη δεύτερη διεθνή σύνοδο για το Ιράκ, (3-4 του Μάη), στο Κάιρο. Χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές στην Αγκυρα, όπου εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι οι γειτονικές, με το Ιράκ, χώρες δεν έχουν ισχυρότερο λόγο για την ατζέντα και τον τόπο της συνόδου.

Τέλος, στη Ρώμη άρχισε, ερήμην, η δίκη του Αμερικανού πεζοναύτη που κατηγορείται για τη δολοφονία του Ιταλού πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, το Μάρτη του 2005, ενώ συνόδευε τη δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα, μετά από πολυήμερη ομηρία της, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ