Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο λόγος στο Συνταγματικό Δικαστήριο

ΚΙΕΒΟ.--

Ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας για να συζητήσει για τη νομιμότητα ή όχι του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για τις 27 Μάη.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Στρασβούργο προειδοποίησε ότι αν τελικά το δικαστήριο κρίνει το Προεδρικό Διάταγμα αντισυνταγματικό τότε το κόμμα του θα ζητήσει την παραπομπή του Προέδρου Βίκτορ Γιουσένκο.

Από τη μεριά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ουκρανία θα βρει «μια δημοκρατική λύση» στην πολιτική κρίση ενώ υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί στην απόφαση του δικαστηρίου. Από τη μεριά του ο Μπαρόζο κάλεσε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στην εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος πάντως, απέστειλε γράμμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατηγορώντας τη δικαστή Σουζάνα Στάνικ για διαφθορά, κάτι για το οποίο η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και αρνήθηκε να παραιτηθεί. Επίσης, οι πέντε δικαστές που είχαν προηγουμένως δηλώσει πως θα απείχαν εξαιτίας των πιέσεων που τους ασκήθηκαν, παρουσιάστηκαν χτες στην έναρξη της συνεδρίασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ