Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Προτάσεις με κριτήριο τα πραγματικά προβλήματα των ΕΒΕ

Οι προτάσεις της «Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων», μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Κίνησης τον Οκτώβρη

Από την τελευταία κινητοποίηση των ΕΒΕ τον Ιούνη
Από την τελευταία κινητοποίηση των ΕΒΕ τον Ιούνη
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι συμπιέζονται οικονομικά όλο και περισσότερο, βλέποντας τον τζίρο να φεύγει από τα χέρια τους και να μεταφέρεται στα ταμεία με τα υπερκέρδη των πολυεθνικών, η φορολογία είναι αβάσταχτη και τα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα τούς πνίγουν, ενώ την ίδια ώρα το μεγάλο κεφάλαιο έχει πετύχει τους υψηλότερους δείκτες κερδοφορίας στην Ευρώπη, πραγματοποιείται στις 14 και 15 του Οκτώβρη η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ).

Παράλληλα, ενώ τα προβλήματα για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ συσσωρεύονται και οξύνονται, η αγωνιστική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι ανάλογη των απαιτήσεων των καιρών. Στα δύο προηγούμενα χρόνια έγινε καθαρό ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν δύο πόλοι: Ο ένας είναι αυτός που συγκροτείται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ, συνεπικουρούμενες από την ΑΣΚΜΜΕ και άλλες δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης, αυτές που οδηγούν στη βίαιη συρρίκνωση των επιχειρήσεων των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Ο άλλος πόλος συγκροτείται από τις αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος με κύρια συνιστώσα τη ΔΗΚΕΒΕ, που με σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό αντιστέκεται, προσπαθεί να καταδείξει την αγωνιστική διέξοδο στη λύση των προβλημάτων.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τις προτάσεις της ΔΗΚΕΒΕ για τα μεγάλα προβλήματα των ΕΒΕ, με τις οποίες πηγαίνει προς την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Προτάσεις, που μπορούν να απαντήσουν στην αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων για την υπεράσπιση της θέσης εργασίας τους και του εισοδήματός τους.

Ο βασικός κορμός των προτάσεων της «Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων», που κατατέθηκαν και κατά το προηγούμενο διάστημα για πάλη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ο εξής:

1. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, και συγκεκριμένα:

  • Απαγόρευση κάθε επέκτασης των ήδη υπαρχόντων ή εγκατάστασης νέων.
  • Γι' αυτά που ήδη λειτουργούν να περιοριστεί το ωράριό τους με βάση την πρόταση της ΔΗΚΕΒΕ για όλα τα καταστήματα. Δηλαδή, τρία απογεύματα (μαζί με το Σάββατο) κλειστά μετά τις 3.00 μ.μ., τις υπόλοιπες μέρες λήξη του ωραρίου στις 8.00 - 8.30 μ.μ.
  • Ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Αντιμετώπιση των μεθόδων ανταγωνισμού που ακολουθούν όπως πωλήσεις κάτω του κόστους, ανεξέλεγκτες και παραπλανητικές προσφορές.
  • Ουσιαστική φορολόγηση των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ.
  • Θέσπιση ισχυρών κινήτρων στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις κάτω από τον κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν σε συνεταιρισμούς, αλυσίδες λιανικής πώλησης κλπ.

2. Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας με βάση τις προτάσεις του ταξικού εργατικού κινήματος, επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας από το κράτος, στήριξη του εισοδήματος των φτωχών αγροτών, ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλλουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

3. Για τη φορολογία η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι η φορολογική επιβάρυνση κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη, η κεντρική φορολογία από 20,5% του ΑΕΠ το 1990 έφτασε το 24,8% το 1999 και η φορολογία των μικρών επιχειρήσεων από το 1994 μέχρι και το 1999 αυξήθηκε κατά 335%. Οι δήμοι και οι νομαρχίες αυξάνουν συνεχώς τους τοπικούς φόρους των δημοτών και ειδικότερα των ΕΒΕ. Η ΔΗΚΕΒΕ είναι πλήρως αντίθετη με τη μετατροπή των δήμων σε «επιχειρήσεις» και σε κάθε φορολογία που κινείται στη λογική της ανταποδοτικότητας και της πώλησης υπηρεσιών και έργων από τους δήμους στους δημότες.

Η ΔΗΚΕΒΕ διεκδικεί την κατάργηση του τέλους 2%, την κατάργηση του 35% για τους συνεταιρισμούς και του 30% για τις προσωπικές εταιρίες. Παλεύει για ριζική μεταρρύθμιση του σημερινού φορολογικού συστήματος και συγκεκριμένα για:

  • Κατάργηση της «αντικειμενικοποίησης» του ΦΠΑ.
  • Η φορολόγηση να γίνεται στα πραγματικά εισοδήματα όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία με έλεγχο, ώστε σε αυτά να φαίνονται τα πραγματικά εισοδήματα, κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 80 εκατ. τζίρο.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο ύψος των 4.500.000 για τετραμελή οικογένεια.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος, έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό των τελευταίων ετών.
  • Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα.
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας που είναι η κύρια μορφή φορολογικής αφαίμαξης των ΕΒΕ και του λαού γενικότερα.
  • Χτύπημα της φοροδιαφυγής, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.

4. Για το ασφαλιστικό, η παράταξη αναφέρει στις προτάσεις της ότι με το νόμο 2676/99 ενοποιήθηκαν τα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Η ενοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς εξυγίανση των ελλειμματικών Ταμείων και συγκεκριμένη δέσμευση για επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από 42% η επιχορήγηση το 1990 μειώθηκε στο 13,7% των εσόδων το 2000, με αποτέλεσμα σήμερα ο νέος φορέας (ΟΑΕΕ) να είναι ελλειμματικός. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να υποβαθμίσει παραπέρα τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, να οδηγήσει στην πλήρη ανταποδοτικότητα με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών και ώθηση στην ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ΔΗΚΕΒΕ προτείνει:

  • Κρατική επιχορήγηση στο 1/3 των εξόδων.
  • Αναβάθμιση των παροχών υγείας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ενιαία μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Δημόσιο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και σε όλες τις βαθμίδες.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Εκλογή της διοίκησης του ΟΑΕΕ με απλή αναλογική, θέσπιση σώματος ελέγχου.

5. Για τη χρηματοδότηση, η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει πως με τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και των εντολών της ΕΕ καταργήθηκε η βιοτεχνική χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση είναι οξυγόνο για τις μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τους συνεταιρισμούς.

Η ΔΗΚΕΒΕ παλεύει για ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης, το οποίο θα εξασφαλίζει διαθέσιμα κεφάλαια, εγγύηση του δημοσίου, χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο με ειδικά ευνοϊκά προγράμματα για τους συνεταιρισμούς και μορφές ελέγχου από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και άλλους κοινωνικούς φορείς της χρήσης και αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων πόρων.

Καταγγέλλει τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται με τις συνεταιριστικές τράπεζες και Εταιρίες Αμοιβαίων Εγγυήσεων, που βασικά είναι μορφές αυτοχρηματοδότησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Οσο για τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, αυτά απευθύνονται σε ένα πολύ μικρό αριθμό μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και στο βαθμό που φτάνουν ορισμένα κονδύλια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ δεν αλλάζουν την άσχημη θέση τους, αλλά στόχο έχουν την προπαγάνδιση της πολιτικής της ΕΕ. Η ΔΗΚΕΒΕ διεκδικεί τα προγράμματα αυτά να προσαρμόζονται και να αξιοποιούνται, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, με βάση τις ανάγκες των μικρών ΕΒΕ.

6. Για την επαγγελματική στέγη υπογραμμίζει η παράταξη πως η «απελευθέρωση» και σύνδεση του ενοικίου με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το συντελεστή εμπορικότητας δημιουργεί ανασφάλεια στους ΕΒΕ, οι οποίοι βρίσκονται υπό καθεστώς εκβιασμών και αναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια ή να οδηγούνται στο κλείσιμο. Η ρύθμιση για 12ετή μίσθωση και η δυνατότητα 4 ετών παράτασης με την αφαίρεση κάθε δικαιώματος του ενοικιαστή δε λύνει το πρόβλημα. Η ΔΗΚΕΒΕ διεκδικεί:

  • Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενοικιαστή να μπορεί μετά τη λήξη της αρχικής μίσθωσης να την ανανεώνει κάθε τρία χρόνια.
  • Η ανανέωση να είναι υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη εκτός από την περίπτωση που θέλει να κάνει ιδιόχρηση ή ανοικοδόμηση και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχουν αυστηροί όροι που θα αποτρέπουν τη δόλια χρήση αυτού του δικαιώματος.
  • Το αρχικό ενοίκιο, αλλά και η αύξησή του, να μη συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες του ακινήτου και σε κάθε περίπτωση είτε κατά τη διάρκεια του χρόνου μίσθωσης είτε κατά τη διάρκεια των παρατάσεών της η αύξηση να είναι ετήσια και ίση με τον πληθωρισμό.
  • Επίσης, η ΔΗΚΕΒΕ υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης επιδεινώνεται από την έλλειψη οργανωμένων βιοτεχνικών πάρκων και από αυθαίρετες αποφάσεις πολλών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καθορίζουν στα όριά τους χρήσεις γης που είναι απαγορευτικές για τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων. Ζητά αποτροπή της αντιδραστικής αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, που ζητούν με επιμονή οι βιομήχανοι. Επίσης, η ίδρυση και λειτουργία βιοτεχνικών πάρκων να γίνεται με την ευθύνη και τη συμμετοχή κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών φορέων, επιμελητηρίων, όπου με συμφέροντες όρους θα μπορούν να εγκαθίστανται οι βιοτέχνες. Ο νόμος για τις ΒΕΠΕ που ψήφισε στα τέλη του '97 η Βουλή δε λύνει το πρόβλημα αλλά δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλοκεφαλαιούχους να δημιουργούν ΒΕΠΕ, να καταστρέφουν το περιβάλλον και να παίρνουν δωρεάν επιχορηγήσεις.

7. Η επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση. Για το θέμα αυτό η ΔΗΚΕΒΕ εκτιμά ότι η ίδρυση των ΚΕΚ (και των Κέντρων Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου) από το συνδικαλιστικό κίνημα δε βοήθησε τη λύση του προβλήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα τρία και πλέον χρόνια λειτουργίας τους, αναφέρει, επιτρέπουν να εξαγάγει κανείς τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Τα ΚΕΚ έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας και παρέχουν αμφιλεγόμενης ποιότητας υπηρεσίες.
  • Αξιοποιούνται ακόμα και σαν πηγή εισοδήματος για τους εκπαιδευόμενους, με στόχο τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων.
  • Δημιουργούν αυταπάτες για την αντιμετώπιση της κρίσης των μικρών επιχειρήσεων με μια έστω στρεβλή και αποσπασματική επαφή με τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.
  • Τα αρκετά δισ. δρχ. που διαχειρίζονται μέσω αυτού του μηχανισμού αποτελούν μέσο χρηματισμού των συνδικαλιστών, φθοράς των συνειδήσεων και χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Είναι μορφή ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης και προσφοράς υπηρεσιών σε ανταποδοτική βάση.

Η ΔΗΚΕΒΕ διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις για το πρόβλημα:

  • Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μια πραγματική ανάγκη που από μόνη της όμως δεν μπορεί να αποτρέψει την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που γίνεται με οικονομικούς κυρίως όρους.
  • Ενα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να βρει τη λύση του μόνο μέσα από τη δημόσια παιδεία, όπου θα πρέπει να διοχετευτούν οι όποιοι πόροι.
  • Η ΔΗΚΕΒΕ συμμετέχει στα ΚΕΚ με μοναδικούς στόχους την αποτροπή διασπάθισης σημαντικών πόρων και την αποκάλυψη του ρόλου τους και της διαπλοκής τους με το συνδικαλιστικό κίνημα.

8. Για τους σεισμόπληκτους η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρει: Ο σεισμός του προηγούμενου Σεπτέμβρη έπληξε ένα σημαντικό κομμάτι της Αθήνας. Η καταστροφή στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη, κύρια στις βορειοδυτικές περιοχές, ήταν σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερής. Η οικονομική ζωή ανατράπηκε με συνέπεια πολλές βιοτεχνίες και σημαντικό μέρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Σήμερα μετά από αρκετούς μήνες η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τα όποια ημίμετρα εξαγγέλθηκαν έχουν βαλτώσει. Γι' αυτό το πρόβλημα η ΔΗΚΕΒΕ επεξεργάστηκε μια σειρά αναλυτικές προτάσεις που γίνονται σήμερα ακόμα πιο επίκαιρες και επικεντρώνονται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

  • Επαναφορά της οικονομικής ζωής στην προ του σεισμού κατάσταση, με μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μέτρα που ταυτόχρονα θα βάζουν σε τάξη την άναρχη εγκατάσταση και λειτουργία των βιοτεχνιών προς όφελος των βιοτεχνών.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης.
  • Τα όποια μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να γίνουν υπόθεση πάλης των ίδιων των ΕΒΕ.

Τέλος, η ΔΗΚΕΒΕ σε ό, τι αφορά τους αυτοκινητιστέςεκτιμά ότι η αύξηση της φορολογίας τους μέσα από διάφορες μορφές, η μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας του αυτοκινήτου, η μείωση του μεταφορικού τους έργου με διάφορους περιορισμούς στη μετακίνηση, οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα τα τελευταία χρόνια στην ουσία συρρικνώνουν τα έσοδα των αυτοαπασχολούμενων.


Μ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου το φορολογικό(2004-11-23 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα(2004-07-20 00:00:00.0)
Στόχος η ένταση και ο συντονισμός των αγώνων(2000-10-17 00:00:00.0)
Οι τρεις στόχοι(1998-05-20 00:00:00.0)
Στην κινητοποίηση των ΕΒΕ η προοπτική(1998-01-21 00:00:00.0)
Ξεπούλημα των ΕΒΕ η συμμετοχή στο "διάλογο"(1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ