Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πάνω από 300 οι νεκροί από τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι σποραδικές - και σε «καίριες» περιόδους - επιδρομές Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ συνεχίζονται αδιαλείπτως εδώ και χρόνια προκαλώντας άμεσα εκατοντάδες θύματα... Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των ιρακινών αρχών, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα τα θύματα των αμερικανοβρετανικών αεροπορικών επιδρομών έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 315 πολιτών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων. Οσο για τις αμέτρητες χιλιάδες των θυμάτων που πεθαίνουν αργά και βασανιστικά καθημερινά από την αδιαφιλονίκητα φονική πρακτική των διεθνών κυρώσεων; Αυτή η πτυχή της ειδησεογραφίας φαίνεται πως είναι μία «άλλη ιστορία» που θα καταστεί δυνατόν να εκτιμηθεί συνολικά και ουσιαστικά μόνον με την πάροδο αρκετών ακόμη χρόνων...

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμπίλ Νέιμ, οι αμερικανοβρετανικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο σε 315 πολίτες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το ίδιο διάστημα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 900 άλλοι!

Την ίδια ώρα τόσο ο Ναμπίλ Νέιμ, που έκανε την παραπάνω ανακοίνωση σε ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο, όσο και τα τελευταία δημοσιεύματα όλων των ιρακινών εφημερίδων δε στηλίτευσαν μόνον τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές αλλά και την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας έναντι της Βαγδάτης. «Τόσο οι Σαουδάραβες όσο και οι Κουβεϊτιανοί είναι το ίδιο υπεύθυνοι για τις αεροπορικές επιδρομές και εάν το επιθυμούν μπορούν να τις σταματήσουν», σημειωνόταν χτες σε ενδεικτικό άρθρο ιρακινής εφημερίδας.

Στο μεταξύ, σήμερα, και τρεις μέρες μετά την επαναλειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βαγδάτης, αναμένεται στην ιρακινή πρωτεύουσα ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Πολιτικής Αμυνας, Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης και Εκκαθαριστικών Επιχειρήσεων, στρατηγό Σεργκέι Σόιγκου. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Ρώσος υπουργός επισκέπτεται το Ιράκ για συνομιλίες με θέμα τις «ανθρωπιστικές αποστολές και τη συνεργασία των δύο χωρών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ