Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Να σταματήσουν οι πολιτικές δίκες»

Με επιστολή τους προς το Γερμανό Πρόεδρο,  έξι Ρώσοι απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις του Εγκον Κρεντς και άλλων Ανατολικογερμανών αντιφασιστών

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, έξι Ρώσοι κορυφαίοι στρατιωτικοί του Β΄ ΠΠ, απόστρατοι σήμερα, ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον πρώην αξιωματούχων της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Οι Ρώσοι βετεράνοι λένε στο Γερμανό πρόεδρο ότι είναι πια καιρός να σταματήσουν οι πολιτικές δίκες. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από τον τερματισμό του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Οι λαοί της γης γιόρτασαν την εξουδετέρωση του χιτλερικού φασισμού.

Στη Γερμανία όμως, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις διώξεων και φυλακίσεων αντιφασιστών. Αυτό είναι αφύσικο. Σημειώνονται διώξεις, δίκες και καταδίκες ενάντια στον τελευταίο πρόεδρο του κρατικού συμβουλίου της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (DDR) Εγκον Κρεντς, στον πρώην υπουργό εσωτερικών της ΓΛΔ, Εριχ Μίλκε, στον πρώην υπουργό Αμυνας, αρχιστράτηγο Χάιντς Κέσλερ και στους αναπληρωτές υπουργούς του ίδιου υπουργείου, Φριτς Στρέλετς και Χορστ Στέχμπαρντ. Τους γνωρίσαμε προσωπικά σαν γνήσιους πατριώτες του λαού τους. Ολη τους τη ζωή την αφιέρωσαν στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού και των συνεπειών του. Εκπροσωπούσαν με τιμή τη χώρα τους, τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, και φρόντιζαν οι σχέσεις της χώρας με τη χώρα μας να είναι σωστές και ισότιμες και έπραξαν τα πάντα για να παραμερίσουν τα μίση και να εδραιωθεί η φιλία ανάμεσα στους δυο λαούς.

Γι' αυτό το λόγο έπρεπε να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια της χώρας σας και αυτό δεν είναι μόνο η προσωπική μας γνώμη, αλλά και πολλών Γερμανών νομομαθών. Μόνο και μόνο επειδή προασπίστηκαν τους νόμους, τις αρχές και τα ιδανικά της χώρας τους. Δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στη διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα τους, ως μιας αντιφασιστικής δημοκρατικής χώρας. Η χώρα τους είχε με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, ακόμη και με τη δική σας, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, διπλωματικές σχέσεις. Νόμους της ενωμένης πλέον Γερμανίας δεν παραβίασαν. Τέτοιες δίκες δεν μπορούν να αναγνωριστούν σα νόμιμες, βάσει του διεθνούς δικαίου, γιατί είναι δίκες πολιτικής χροιάς.

Κύριε πρόεδρε, πιθανότατα θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιες δίκες και άλλοι διωγμοί, πρακτικά έχουν πολιτικό χαρακτήρα και συναντούν μεγάλη αντίδραση. Το παρελθόν και το παρόν των σχέσεων των λαών μας έχει ταραχτεί σοβαρά γιατί οι πράξεις αυτές κινδυνεύουν να μας γυρίσουν πίσω, στην εποχή του "ψυχρού πολέμου".

Απευθυνόμαστε σε σας, κύριε πρόεδρε, με την ελπίδα ότι από δω και στο εξής θα μπορέσετε να δώσετε ένα τέλος σε αυτή την ανώμαλη κατάσταση. Δώστε αμνηστία σε όλους τους καταδικασμένους αντιφασίστες και σταματήστε πια αυτές τις διώξεις ενάντια στους πολίτες της DDR, που μόνο τους "παράπτωμα" ήταν να υπερασπίζονται τους νόμους της χώρας τους.

Με πολλή εκτίμηση

Γκ. Μ. Γεγκόροβ, Ναύαρχος στόλου

Μ. Μ. Σάγτζεβ, Αρχιστράτηγος

Ι. Ι. Πατίγκο, Στρατάρχης Αεροπορίας

Μπ. Β. Σνέτκοβ, Αρχιστράτηγος

Ν. Α. Μόσεβ, Στρατηγός

Φ. Π. Πρόσκοβ, Στρατηγός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ