Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Αντιστέκονται στο ξεκλήρισμα

Ετοιμάζουν σειρά κινητοποιήσεων, κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα εκβιαστικά τερτίπια των καπνεμπόρων

Σειρά κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι αγρότες των Σερρών που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των καπνών εσοδείας 2006, τη μη παραλαβή μεγάλων ποσοτήτων του προϊόντος από τις εταιρείες και τη μη εξόφληση σε πολλούς παραγωγούς της εμπορικής τιμής από τις καπνοβιομηχανίες. Μάλιστα, καπνοπαραγωγοί, σαν μια πρώτη εκδήλωση για να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο της Ν. Ζίχνης και αφού έλουσαν με βενζίνη τα καπνά τους, τα έκαψαν.

Οπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους και στις επιστολές που απευθύνουν στην κυβέρνηση, ακόμη δεν έχουν παραληφθεί από τις εταιρείες οι ποικιλίες καπνού Μπασμά και Κατερίνης, αν και υπάρχουν σχετικοί νόμοι και αποφάσεις που ορίζουν ότι η παραλαβή θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 30 Μάρτη 2007. Οι παραλαβές ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση (στις 16 Απρίλη 2007), με αποτέλεσμα ο μπασμάς των παραγωγών, λόγω της ζέστης, να αρχίσει να σαπίζει στις αποθήκες. Αυτό σημαίνει ποιοτική υποβάθμιση, οι εταιρείες να αρνούνται να παραλαμβάνουν το προϊόν και στο τέλος, από όσους αγοράζουν, πληρώνουν πολύ χαμηλή εμπορική τιμή.

Η εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας στο νομό αποτυπώνεται και στα παρακάτω στοιχεία που δίνει η Ομάδα Παραγωγών Σερρών, σύμφωνα με τα οποία:

  • Για την εσοδεία καπνών 2005, η Ομάδα Παραγωγών είχε 2.502 παραγωγούς, με συνολική παραδοθείσα ποσότητα 5.504.239 κιλά.
  • Για την εσοδεία καπνών 2006, η Ομάδα Παραγωγών είχε 1.250 παραγωγούς με συνολική παραδοθείσα ποσότητα λιγότερη των 2.000.000 κιλών.

Για την εσοδεία καπνών 2007 και με την απογοήτευση των παραγωγών από τις εμπορικές τιμές εσοδείας 2006, η μείωση αναμένεται πολύ σημαντική, αφού μεγάλος αριθμός παραγωγών οργώνει και καταστρέφει τα φυτώρια που προορίζονταν για τη σπορά των καπνών εσοδείας 2007. Επίσης οι αγρότες των Σερρών διαμαρτύρονται γιατί από την εσοδεία καπνών 2005 υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί την εμπορική αξία. Μάλιστα, έχει κατατεθεί αγωγή εναντίον καπνοβιομηχανίας που έχει οριστεί στις 2 Οκτώβρη 2007, καθώς αυτή οφείλει στους καπνοπαραγωγούς 308.200 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ