Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Μεταπτυχιακό με δίδακτρα

Την εμφάνισή τους έκαναν τα «δίδακτρα», για πρώτη φορά, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) με όχημα το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ της ΕΕ και το ν. 2469/97 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (περί «Περιορισμού και βελτίωσης αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών»), που εφαρμόζεται, όταν οι λειτουργικές δαπάνες ξεπερνούν τα ποσά που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων» είναι διαπανεπιστημιακό, διατμηματικό μεταξύ του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Σημειώνουμε ότι το ΠΑΜΑΚ είναι ήδη «πρωτοπόρο» στην επιβολή των διδάκτρων και φαίνεται πως μεταλαμπαδεύει τις ...«πρωτοποριακές» του ιδέες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη στήριξη Διατμηματικών Μεταπτυχιακών στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» και στα «Πληροφοριακά Συστήματα» του ΠΑΜΑΚ, και για όσο χρόνο δεν υπάρχουν σχετικά κονδύλια από το υπουργείο, θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 5.869,5 ευρώ (δηλαδή 1.467,35 ευρώ για κάθε εξάμηνο). Το συνολικό ποσό προβλέπεται να καλύψει την ανάπτυξη τεχνολογικής υποδομής του προγράμματος, την ανάπτυξη υποδομής βιβλιογραφίας, τις αποζημιώσεις των καθηγητών και διδασκόντων (του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των προσκεκλημένων άλλων ΑΕΙ Ελληνικών και Ξένων), τη γραμματειακή υποστήριξη και ό,τι άλλο αποφασίσει η Σύγκλητος.

«Δούρειος ίππος» το ΕΠΕΑΕΚ

Το διαπανεπιστημιακό, διατμηματικό μεταπτυχιακό του ΔΠΘ θα διαρκέσει έως το 2012. Εως το 2008 το κόστος λειτουργίας του ανέρχεται στα 210.400 ευρώ και θα καλυφθεί από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, ενώ το ετήσιο κόστος μετά το 2008 εκτιμάται στα 92.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τα δίδακτρα των φοιτητών, από ερευνητικά προγράμματα και μελέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του ΕΠΕΑΕΚ, εκτός από τα δίδακτρα, εισάγεται ένα αντικείμενο σπουδών που θα εξυπηρετήσει τα τρέχοντα συμφέροντα επιχειρήσεων κι οργανισμών της χώρας και της ΕΕ, για την περίοδο έως το 2012... Σε αυτό το μεταπτυχιακό με δίδακτρα συναίνεσαν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ενώ η ΕΑΑΚ και οι Αγωνιστικές Κινήσεις έλαμψαν διά της απουσίας τους.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι η μόνη παράταξη, που καταψήφισε το μεταπτυχιακό. Καλεί τους φοιτητές του ΔΠΘ να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για το μονόδρομο εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης Παιδείας και έρευνας, όπου οδηγεί η πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, καθώς και να καταδικάσουν τους εκφραστές αυτής της πολιτικής στα ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ