Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
Μας έμαθε πως τίποτα δεν πάει χαμένο

Πλημμύρισε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη μεγάλη συναυλία για τον αξέχαστο δημιουργό, τη Δευτέρα το βράδυ

Ο Β. Παπακωνσταντίνουστη σκηνή της αξέχαστης συναυλίας
Ο Β. Παπακωνσταντίνουστη σκηνή της αξέχαστης συναυλίας

Δεν έφυγε ποτέ κι ας πέρασαν είκοσι πέντε χρόνια από τον πρόωρο χαμό του. Ο Μάνος Λοΐζος της μελωδίας και του αγώνα είναι πάντα εδώ με τα τραγούδια του. Aποδείχτηκε περίτρανα για μια ακόμη φορά στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη γέννησή του, την περασμένη Δευτέρα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που διοργάνωσαν η «Τέχνη Εντός», η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Μια λαοθάλασσα πλημμύρισε το Στάδιο για να τιμήσει το Μάνο της καρδιάς μας. Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, έσμιξαν για να γευτούν ακριβά τραγούδια του, ερμηνευμένα από τους Μαρία Φαραντούρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μανώλη Λιδάκη, Χρήστο Θηβαίο, Μελίνα Κανά και Λάκη Λαζόπουλο.

«Τώρα που τα πολυβόλα ξανάρχισαν», είπε ο Β. Παπακωνσταντίνου. «Τώρα που ο Μπράουν, ο Φίσερ και ο Κραφτ δε φτιάχνουν μόνο τανκς αλλά και έξυπνες βόμβες. Τώρα που ο Τσε έμεινε μόνος. Τώρα που τα εμβατήρια που μας μαθαίνουν είναι τηλεοπτικές σκυλοτροφές. Τώρα που τον νέγρο-Τζο, τον ήρωα, τον κουλοχέρη, τον ξανάστειλαν στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ για το δεύτερο χέρι. Τώρα που ο μικρός καφενές έγινε Mc Donalds. Τώρα που τα πουλιά δεν τα βρίσκει ο χάρος στο φτερό αλλά στο πετρέλαιο. Τώρα που το ακορντεόν σωπαίνει για να περάσει ο φασισμός. Τώρα που ο Κουταλιανός δε μασάει σίδερα αλλά τσίχλα στα καλλιστεία... Τώρα σε ψάχνουμε στα λαμπρά σφαγεία των δρόμων! Τώρα όλα σε θυμίζουν! Τώρα που οι φοιτητές και οι μαθητές εμψυχώνουν με τα τραγούδια σου τους δίκαιους αγώνες τους... Τώρα Μάνο, σ' ευχαριστούμε που μας έμαθες πως τίποτα δεν πάει χαμένο!».

Πλημμύρισε το στάδιο
Πλημμύρισε το στάδιο
Τα «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», «Ολα σε θυμίζουν», «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Τζαμάικα» σήμαναν την έναρξη του μελωδικού «ταξιδιού». Για ν' ακολουθήσουν ο Χρ. Θηβαίος («Θάλασσα πικροθάλασσα», «Ο Αρχηγός», «Πάγωσε η τσιμινιέρα» κ.ά.), η Μ. Κανά («Ποιος το ξέρει», «Εχω έναν καφενέ», «Φαντάρος» κ.ά.), ο Μ. Λιδάκης («Κι αν τα μάτια σου δεν κλαίνε», «Αχ χελιδόνι μου», «Δε θα ξαναγαπήσω», «Τα πουλιά τα βρίσκει ο χάρος» κ.ά.), που αναφέρθηκε στο ήθος και στην εξαίσια μουσική του Μάνου, καλώντας τον κόσμο ν' αντισταθεί στο χυδαίο και φτηνό. Η Μ. Φαραντούρη με συγκλονιστικά «Νέγρικα» και άλλα κομμάτια, μίλησε για την εξαιρετική συμβολή του Λοΐζου στο μουσικό μας πολιτισμό, ενώ ο Λ. Λαζόπουλος, που ερμήνευσε τον «Κουταλιανό» είπε για τα φώτα πορείας που άναψε ο δημιουργός. Το Στάδιο σείστηκε με τον «Τρίτο Παγκόσμιο» και άλλα πολιτικά τραγούδια από τον Β. Παπακωνσταντίνου («Πρώτη Μαΐου», «Τσε» κ.ά.), ενώ στο φινάλε όλοι μαζί έσμιξαν στο «Δρόμο» και στο «Ακορντεόν». Το επόμενο ραντεβού δόθηκε στους... δρόμους του αγώνα, εκεί που είναι πάντα τα τραγούδια του. Στη συναυλία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή και Θόδωρο Τζιαντζή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα τον θυμίζουν! (2022-10-22 00:00:00.0)
Μάνος Λοΐζος (2007-09-16 00:00:00.0)
Τίποτα δεν πάει χαμένο... (2007-05-05 00:00:00.0)
Για τον Μάνο, στη Θεσσαλονίκη (2007-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ