Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προχωράει παραπέρα η εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού

Με νομοσχέδιο η ΝΔ δημιουργεί «κέντρο» ιδιωτικού δικαίου για το θέατρο και το χορό. Καταψήφισε το ΚΚΕ

«Οχι» στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του θεάτρου και του χορού είπε χτες το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία «κέντρου» ιδιωτικού δικαίου προκειμένου να στηριχτούν - με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - οι δύο αυτοί χώροι. Το νομοθέτημα - του οποίου τα άρθρα συζητήθηκαν χτες - υπερψήφισαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

«Απειλητικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν ένα Κέντρο, που θα έχει την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει δύο άκρως καλλιτεχνικούς τομείς, όπως είναι το θέατρο και ο χορός, την ίδια στιγμή να έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του να πουλάει». Συνέχισε επισημαίνοντας πως σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία «γίνεται ιδιωτικού δικαίου για να είναι αποτελεσματικό και ευκίνητο. Δηλαδή, εδώ μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο υποβαθμίζουμε, απαξιώνουμε την έννοια του Δημοσίου» προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε αυτό το κέντρο να είναι δημοσίου δικαίου». Επίσης παρατήρησε πως «το κέντρο πρέπει να συνεργάζεται στον καλλιτεχνικό τομέα με τα εθνικά θέατρα, θα έπρεπε στον τομέα τον εκπαιδευτικό να συνεργάζεται με τα ήδη θεατρολογικά τμήματα των πανεπιστημίων», αφού «ήδη έχουν και εμπειρία και ήδη έχουν παραγάγει αποφοίτους, οι οποίοι μάλιστα απ' ό,τι ξέρω είναι όλοι άνεργοι».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης είπε ότι το νομοσχέδιο απαντά «σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού θεάτρου και κυρίως απαντά σε υπαρκτά προβλήματα του ανύπαρκτου μέχρι σήμερα από πλευράς πολιτικής υποστήριξης χορού». Αιτιολογώντας την επιλογή για τη δημιουργία νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καρράς υποστήριξε πως «το κέντρο θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και δε θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για το Δημόσιο. Ανεξάρτητο και μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, επιτρέπει τη λήψη άμεσων αποφάσεων όταν αυτό επιβάλλεται». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Μ. Μπόλαρης δε διαφώνησε με τον ιδιωτικό χαρακτήρα του κέντρου, αλλά άσκησε κριτική μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από «υπουργοκεντρισμό, αδιαφάνεια, έλλειψη στόχων και έλλειψη κριτηρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ