Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Μετατρέπεται σε δασοκτόνο και φορομπηχτικό έργο

Η ταμπέλα γράφει «Προσεχώς μεζονέτες». Θα μπορούσε να είναι και διαφημιστικό του «Εθνικού Κτηματολογίου»...
Η ταμπέλα γράφει «Προσεχώς μεζονέτες». Θα μπορούσε να είναι και διαφημιστικό του «Εθνικού Κτηματολογίου»...
Σε ιμάντα για την καταστροφή των δασών μετατρέπει η κυβέρνηση το Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ ταυτόχρονα, με άλλες κινήσεις τραυματίζει θανάσιμα την αξιοπιστία του, μόνο και μόνο για να υποχρεώσει το λαό να πληρώσει τα περίφημα «κτηματόσημα» για μια απλή και χωρίς αντίκρισμα ψηφιακή καταγραφή των «ενεργών τίτλων» που υπάρχουν σήμερα στα υποθηκοφυλακεία! Κι όλα αυτά, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ειδικών επιστημόνων που έχουν συνάφεια με το μεγάλο αυτό έργο (Δασολόγοι, Τοπογράφοι, Δικηγόροι), αλλά και των δασικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα:

Η Κτηματολόγιο ΑΕ, με προχτεσινή της προκήρυξη προχωρά στην ανάθεση έξι μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ, για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, εμμένοντας στις αντιεπιστημονικές προδιαγραφές που οδηγούν σε αποκλίσεις 20 με 30% από την πραγματικότητα, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στις 10 Φλεβάρη, παραθέτοντας και σχετικά έγγραφα των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εξέφραζαν την αντίθεσή τους. Ουσιαστικά, η Κτηματολόγιο ΑΕ, με τις ευλογίες προφανώς της κυβέρνησης, στο όνομα της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, οδηγεί σε νέους ευρείς αποχαρακτηρισμούς έως και 30% των δασικών εκτάσεων, παραδίδοντας το δημόσιο δασικό πλούτο της χώρας στην εμπορευματοποίηση και στους διάφορους καταπατητές εμπρηστές και οικοπεδοφάγους.

Σημειώνουμε ότι με έγγραφό της η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (23-1-2007), δε σημειώνει μόνο τις αποκλίσεις, αλλά και γενικότερα την αντιεπιστημονικότητα του έργου και την πλήρη ασυμβατότητά του, καθώς, όπως τονίζει, «είναι άνευ αντικειμένου και σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν». Εκτός από επικίνδυνο, δηλαδή, πρόκειται και για ένα παντελώς άχρηστο έργο. Πρόκειται, επομένως, και για κατασπατάληση πόρων...

Από την άλλη πλευρά, η Κτηματολόγιο ΑΕ προχώρησε σε έναν ακόμη διαγωνισμό για τη «Δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων ενεργών τίτλων των υποθηκοφυλακείων των αστικών κέντρων». Ενα έργο που, όπως καταγγέλλουν τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων, όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, «δεν μπορεί να οδηγήσει σε σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ολοκλήρωση του έργου», ενώ οι πολίτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν το «χαράτσι» των 35 ευρώ. Μάλιστα, ο Σύλλογος Τοπογράφων σε συνέλευση που έγινε την περασμένη Δευτέρα κάλεσε τα μέλη του να μην πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ