Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο...

Ξεκινούν στις 25/5 (8μ.μ.) οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η εικαστική έκθεση

Από την περσινή διοργάνωση μέσα στη Ζώνη
Από την περσινή διοργάνωση μέσα στη Ζώνη
Στο Πέραμα της ανεργίας, της εγκατάλειψης, της υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων, στο Πέραμα της ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεγαλοεφοπλιστών, των συγκρούσεων και των ταξικών αγώνων, θα πραγματοποιηθεί - και φέτος - η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας. Με θέμα «Ζώνη Περάματος: Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο», μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, από τις 25/5 (8 μ.μ.) έως τις 3/6, θα παρουσιαστούν δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο, «ψηφίδες» της προσπάθειας να αποδοθεί μία πραγματικότητα καθημερινή, δύσκολη, αβέβαιη...

Περισσότεροι από εβδομήντα εικαστικοί δημιουργοί θα συναντήσουν το μόχθο και τον αγώνα της εργατικής τάξης. Ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική Τέχνη η σκληρή δουλιά, τα προβλήματα και ο αγώνας της εργατικής τάξης. Οσο κι αν η κυρίαρχη κουλτούρα προσπαθεί με τεράστια μέσα και μηχανισμούς να χειραγωγήσει τη συνείδηση των εκμεταλλευόμενων, τα πρωτοπόρα τμήματα των εργαζομένων χτίζουν διόδους επικοινωνίας με την τέχνη. Η έκθεση εντάσσεται στην προσπάθεια επανατοποθέτησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τους ανθρώπους, την κοινωνική ζωή, τα προβλήματα, τους αγώνες. Στόχος της είναι να έρθουν οι καλλιτέχνες σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους, να αντλήσουν από τις συνθήκες ζωής και δουλιάς της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα από έναν τόσο φορτισμένο χώρο, όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Τις φετινές εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας), τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Περάματος, η Εστία Γυναίκας Περάματος, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος και ομάδα καλλιτεχνών.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που πραγματοποιείται μία έκθεση με τέτοιο περιεχόμενο. Η σπίθα άναψε το 2005, όταν μία ομάδα φίλων παρουσίασε τη δημιουργία της στην Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία. Μία ετερόκλητη ομάδα, που συναντήθηκε χωρίς θέμα με μόνο κίνητρο την τέχνη και την επιθυμία να παρουσιαστούν έργα σε ένα σύλλογο, ένα μη εμπορικό χώρο. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε η πρόταση για την έκθεση με θέμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τα σωματεία της Ζώνης, επισκέφτηκαν τη Ζώνη, φωτογράφισαν, ζωγράφισαν, μίλησαν με τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους. «Καρπός» αυτής της προσπάθειας, η έκθεση έργων 24 εικαστικών το Φλεβάρη του 2006, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, στην Αμφιάλη. Ακολούθησε (Μάης 2006) η μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά - μέσα στο χώρο της Ζώνης, με τη συμμετοχή ογδόντα εικαστικών, αλλά και με διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, συζητήσεις...).

Η φετινή έκθεση θα φιλοξενηθεί μέσα σ' ένα από τα εργοστάσια της Ζώνης: Στον τεράστιο χώρο του εγκαταλειμμένου εργοστασίου Παλαιούδη, εκεί, όπου καιρό τώρα, η ερημιά και η σιωπή καλύπτει τα πάντα. Τα σκουριασμένα μηχανήματα και οι γερανογέφυρες, οι πάγκοι και τα αφημένα εργαλεία... θα είναι το σκηνικό, που θα δεχτεί μια νέα δημιουργία. Αλλωστε, ένας από τους λόγους που φιλοξενείται η έκθεση εκεί, συνδέεται με το αίτημα να ξαναλειτουργήσει ο χώρος. Φέτος - για πρώτη φορά - παράλληλα με τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και βίντεο των καλλιτεχνών, θα παρουσιαστούν και εικαστικές δημιουργίες - κυρίως ζωγραφική - που φιλοτέχνησαν εργαζόμενοι στη Ζώνη.

Επίσης, η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση πλαισιώνεται από ενδιαφέρουσες μουσικές και θεατρικές βραδιές. Στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνονται τα θέματα «Οι μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία και οι επιπτώσεις τους», «Η μάστιγα των ναρκωτικών» (συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις κοινότητες «Νόστος», Διάβαση» κ.ά.). Εκδήλωση για την κατάκτηση του 35ωρου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Βραδιά αφιερωμένη στους μετανάστες. Επίσης, μία βραδιά θα αφιερωθεί στην ερασιτεχνική δημιουργία, φιλοξενώντας θεατρική παράσταση ερασιτεχνικού θιάσου. Από το χώρο της μουσικής, οι: Δ. Τσακνής, Λ. Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλακιάς, Βασίλης Λέκας, Ειρήνη Δασκαλάκη κ.ά. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 3 του Ιούνη με συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη.

Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ. Μπορείτε να την επισκεφτείτε, χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία για το Πέραμα: 843 (από ΗΣΑΠ Πειραιά) και Β18, Γ18 από Μενάνδρου (πλατεία Ομονοίας).


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ξεχωριστό «μάθημα» - εμπειρία για μαθητές (2012-10-25 00:00:00.0)
«Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο» (2012-10-19 00:00:00.0)
Οταν η Τέχνη υπηρετεί τον κοινωνικό της ρόλο (2011-05-22 00:00:00.0)
Οταν η Τέχνη υπηρετεί τον κοινωνικό της ρόλο (2011-05-22 00:00:00.0)
Η τέχνη είναι όπλο του λαού! (2011-05-20 00:00:00.0)
Συμπόρευση τέχνης και αγώνων (2008-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ