Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Μάχη» εντυπώσεων

ΙΖΜΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ.- Η συγκέντρωση των οπαδών του «κοσμικού καθεστώτος» στην Τουρκία στο Ιζμίρ (Σμύρνη) ήταν επιτυχής από πλευράς εικόνας - συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου, με τους διοργανωτές της να κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο - αλλά από πολιτικής πλευράς έμεινε μισή. Αν και στη συγκέντρωση αναμενόταν να οριστικοποιηθεί μια εκλογική συμμαχία ανάμεσα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) και του Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (SHP) και οι ηγέτες τους - αντίστοιχα οι Ζεκί Σεζέρ και Μουράτ Καραγιαλτσίν - να μιλήσουν στο πλήθος, τίποτα τέτοιο δε συνέβη, ενώ δε μίλησε ούτε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Μία ημέρα πριν τη διαδήλωση, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε αγορά του Ιζμίρ, με αποτέλεσμα ένας μικροέμπορος να βρει το θάνατο και άλλοι 14 να τραυματιστούν.

Ενώ, επίσης μία ημέρα πριν τη διαδήλωση, στην Ερζουρούμ, 100.000 οπαδοί των Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν διαδηλώσει υπέρ τους. «Δώστε τους ένα μάθημα όταν έρθει η ώρα», είπε στους οπαδούς του ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις εκλογές της 22ας Ιουλίου.

Στο μεταξύ, το πολιτικό κατεστημένο αναμένει την αντίδραση του προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στην εγκριθείσα από την Εθνοσυνέλευση πρόταση μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τον πρόεδρο, τον τρόπο εκλογής του και τους όρους της θητείας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ