Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Υπόγειες» αλλαγές και συμμαχίες

Πολύνεκρες επιθέσεις σε Βαγδάτη - Μπαακούμπα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανακατατάξεις σημειώνονται στο ιρακινό πολιτικό σκηνικό αλλά και στους κόλπους της αντίστασης με ορισμένες αντιπαραθέσεις να αποκαλύπτουν, ως ένα βαθμό, και τα πραγματικά κίνητρα ορισμένων οργανώσεων. Σε πολιτικό επίπεδο, ο επικεφαλής της ισχυρότερης σιιτικής οργάνωσης, του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», ανακοίνωσε τη μετονομασία του σε «Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο», απαλείφοντας τον όρο «Ισλαμική Επανάσταση».

Η κίνηση εκτιμήθηκε, από πολλούς, ως προσπάθεια να ληφθούν αποστάσεις από το Ιράν, όπου και έδρευε η οργάνωση για πολλά χρόνια, την ώρα που Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν έτοιμοι για, μεταξύ τους, συνομιλίες για το Ιράκ, εντός της χώρας. Από την άλλη, 4 σουνιτικές οργανώσεις της αντίστασης, (η γνωστότερη ο «Ισλαμικός Στρατός») ενώθηκαν υπό την ονομασία «Μέτωπο Μεταρρύθμισης και Ιερού Πολέμου» εκτοξεύοντας σκληρές κατηγορίες κατά της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», οργάνωση - ομπρέλα ισλαμιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα». Οι 4 υποστηρίζουν ότι το «Ισλαμικό Κράτος» πολλάκις έχει επιτεθεί σε μαχητές τους, και ότι οι ενέργειές του βλάπτουν την αντίσταση..

Το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», πάντως, ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή 3 Αμερικανών στρατιωτών, που επιβίωσαν από ενέδρα που στήθηκε σε περιπολία στη Μαχμουντίγια το Σάββατο, και άφησε πίσω της 4 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και τον Ιρακινό διερμηνέα τους. Χτες, η οργάνωση διαμήνυσε στις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσουν τις έρευνες «για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ομήρων». Εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων χαρακτήριζαν «αξιόπιστη» την ανάληψη ευθύνης.

Τέλος, χτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις 3 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Δανός, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 5 Δανοί. Συνολικά, χτες, σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι (3 αστυνομικοί) σε επιθέσεις και τραυματίστηκαν 25 σε Μπαακούμπα και Βαγδάτη, όπου έγιναν και 111 συλλήψεις στο πλαίσιο της επιχείρησης ασφαλείας. Την Κυριακή, από βομβιστική επίθεση σε αγορά σκοτώθηκαν 10 και τραυματίστηκαν 40 πολίτες, ενώ στο Μαχμούρ, στις κουρδικές περιοχές, από ανάλογη επίθεση σκοτώθηκαν 32 (2 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν 115.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ