Τετάρτη 23 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

Το ΚΚΕ το καταψήφισε χτες στη Βουλή

Ως ένα ακόμη νομοθέτημα που επιχειρεί να προσαρμόσει την εκπαίδευση στα πρότυπα της Συνθήκης της Λισαβόνας, το ΚΚΕ καταψήφισε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη διά βίου εκπαίδευση. Ο προτεινόμενος νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ιδρύματος εποπτείας της διά βίου εκπαίδευσης, το οποίο θα στοχεύει στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, καθώς και «παρατηρητήριο» για τη «νεανική επιχειρηματικότητα».

Το νομοσχέδιο, όπως και το σύνολο των τροποποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία, «έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: Να δημιουργηθούν οι οργανωτικές και λειτουργικές προϋποθέσεις, ώστε να επικρατήσουν οι πολιτικές της ΕΕ που θέλουν το σχολείο - επιχείρηση και τη γνώση - εμπόρευμα», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Οπως είπε, οι λογικές αυτές στηρίζονται «στην περίφημη Συνθήκη της Λισαβόνας» και σε «πολιτικές που χωρίς πρόσχημα προωθούν την ιδιωτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος για να παίξει το ρόλο που του αντιστοιχεί στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που κυρίαρχες αρχές είναι ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματικότητα».

Ο εισηγητής της κυβέρνησης, Γιάννης Ιωαννίδης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τη σημασία της διά βίου μάθησης», τονίζοντας ότι απαιτείται η «συστηματοποίηση των υφιστάμενων πλαισίων εκπαίδευσης». Οπως είπε, η διά βίου εκπαίδευση θα περιλαμβάνει το «σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ενώ από την ΕΕ «απαιτείται να υπάρχει σε κάθε κράτος - μέλος μια επιτροπή που θα έχει την ευθύνη και ένας οργανισμός που θα λειτουργεί ως εθνικό γραφείο». Για έλλειψη προγραμματισμού κατηγόρησε την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Χρυσάνθη Μανωλιά, μιλώντας για συνεχείς νομοθετικές αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ