Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Παραπέμφθηκαν στο «διάλογο»

Αναβλητικός, αόριστος και αρνητικός ο υπουργός Εργασίας απέναντι στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

«Δείγματα γραφής» έδειξε η κυβέρνηση χτες, μια μόλις μέρα πριν την έναρξη του διαβόητου «κοινωνικού διαλόγου», με την άρνηση του υπουργού Εργασίας να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση και τον υφυπουργό Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΝ. Φαρμάκη, έγινε χτες κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από το υπουργείο.

Η χτεσινή συνάντηση ήταν αρκετή ώστε να κόψει τα «φτερά» της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που πήγε στη συνάντηση με πολλές ελπίδες, αλλά χωρίς να έχει προετοιμάσει τους εργαζόμενους για αγωνιστική διεκδίκηση. Για τη χτεσινή κινητοποίηση, που συνοδευόταν με στάση εργασίας, δεν είχε εκδοθεί ούτε μια ανακοίνωση, ενώ απορρίφθηκε η συνεργασία του κλάδου με άλλες ομοσπονδίες πάνω στα κοινά προβλήματα. Ο υπουργός από την πλευρά του ήταν κάτι περισσότερο από αόριστος, αφού δε δεσμεύτηκε για τίποτα και δε διασφάλισε στους εργαζόμενους ακόμα και αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούσαν κεκτημένα, όπως τον ασφαλιστικό τους φορέα!

Στα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο τους, όπου κυριαρχεί η μερική απασχόληση, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι θέμα του «κοινωνικού διαλόγου» - στον οποίο και έχει συμφωνήσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - και δεν μπορεί να πει τίποτα. Επίσης, οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι η ελαστικοποίηση που μέχρι στιγμής κυριαρχεί στο χώρο δεν έφερε τα αποτελέσματα που η κυβέρνηση περίμενε.

Οσον αφορά την επέκταση του ΤΑΞΥ (σε Πρέβεζα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη, Σάμο, Κυκλάδες) - του Ταμείου Ασφάλισης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων - ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση για το ασφαλιστικό και για αυτό δεν έχει γίνει ακόμα η επέκτασή του. Παρόμοιες ήταν οι απαντήσεις του στα αιτήματα των εργαζομένων για τις σχολές μετεκπαίδευσης, που είπε ότι είναι θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ για την εποχιακή επιδότηση των ανέργων ο Τ. Γιαννίτσης «καθησύχασε» τους εργαζόμενους λέγοντας ότι αφού πάρθηκε πίσω η απόφαση του ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει κανένας φόβος!

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Χρ. Κατσώτης, γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, τόνισε ότι ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα αόριστος, αφού δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για κανένα ζήτημα. «Οσον αφορά τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ΤΑΞΥ, οι απαντήσεις που μας έδωσε ο υπουργός ανησύχησαν ακόμα και τους συνδικαλιστές που είχαν αυταπάτες ότι κάτι θα αλλάξει», υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης και συμπλήρωσε: «Η απάντηση των εργαζομένων σε όλα αυτά θα πρέπει να είναι η συσπείρωσή τους και ο συντονισμός των ενεργειών τους, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης δεν αφορούν αποσπασματικά κάποιους εργαζόμενους αλλά όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ