Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η «περιπέτεια» της εκμετάλλευσης

Πέντε οργανωμένες παραλίες παρέδωσε στις αρχές του 2002 η ΕΤΑ ΑΕ στους ιδιώτες, που επιδόθηκαν στη συνέχεια σε ένα σκληρό ανταγωνισμό για «γερά» νεύρα και πολλά κέρδη

«Ουρά» μπροστά στα ταμεία της Α' πλαζ Βούλας. Για τους εργαζόμενους ένα μπάνιο κοστίζει πια όσο ένα μεροκάματο...
«Ουρά» μπροστά στα ταμεία της Α' πλαζ Βούλας. Για τους εργαζόμενους ένα μπάνιο κοστίζει πια όσο ένα μεροκάματο...
Οργανωμένες και «ελεύθερες» παραλίες, μαρίνες, δασικές εκτάσεις, διαφόρων ειδών εγκαταστάσεις και άλλες σημαντικού μεγέθους εκτάσεις στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Σαρωνικού διαχειρίζεται η «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ», (ΕΤΑ ΑΕ), πρώην «Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα» και πρώην... «αμαρτωλή».

Είναι η εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 για να παραχωρήσει τις πέντε βασικές οργανωμένες παραλίες της περιοχής που παρέμεναν υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο και λειτουργία (Αλίμου, Βουλιαγμένης, Α' Βούλας, Β' Βούλας και Βάρκιζας). Η ίδια εταιρεία και με τους ίδιους σκοπούς, παρά τη μετονομασία της και την αλλαγή κυβέρνησης (ΝΔ), η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς και εν κρυπτώ να μην αφήσει τίποτα από την παραλιακή ζώνη στα χέρια του Δημοσίου στο όνομα της ψευδεπίγραφης «αξιοποίησης», στη βάση της οποίας μπήκαν τα συρματοπλέγματα που βρίσκουν σήμερα μπροστά τους οι κάτοικοι της Αττικής που αναζητούν διέξοδο σε ένα δημόσιο, κοινής χρήσης αγαθό, για το οποίο πρέπει να πληρώσουν.

Αλλά αυτό που τελικά πληρώνουν είναι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες κερδίζουν πολλά από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.

Στην Αττική για το λαό οι ελεύθερες παραλίες κυριολεκτικά σπανίζουν
Στην Αττική για το λαό οι ελεύθερες παραλίες κυριολεκτικά σπανίζουν
Το 2001 προκηρύσσονται οι πρώτοι διαγωνισμοί και μέσα σε μερικούς μήνες, μέσα από διάφορες διαδικασίες, εμπλοκές, αντιδράσεις και καθυστερήσεις, άρχισαν οι παραδόσεις. Το 2002 η κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ, η οποία πλειοδότησε για τις πλαζ Αλίμου (62 στρέμματα) και Βουλιαγμένης (78 στρέμματα) - για 10ετή μίσθωση με δικαίωμα παράτασης - μέσω κοινοπραξίας με τις επιχειρήσεις TERINA, ΙΘΑΚΗ ΕΠΕ, ΑΧΙΝΟΣ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο: «Με τη νέα αυτή δραστηριότητα εκτιμάται ότι η εταιρεία θα έχει σημαντικά κέρδη στην προσεχή δεκαετία, αφού η εκμετάλλευση των ακτών και των συναρτημένων με αυτές χώρων αναψυχής κλπ., είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα». Η ΑΤΤΙΚΑΤ (πρόεδρος Π. Πανούσης), που συμμετέχει με 40% σε κάθε μία από τις θυγατρικές εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται τις ακτές (ΑΤΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΑΛΙΜΟΥ ΑΕ και ΑΤΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΕ), ομολογούσε κάτι εύλογο, το οποίο έλαβαν υπόψη τους και οι άλλες επιχειρήσεις που μπήκαν στη διεκδίκηση των παραλιών του Δημοσίου: Τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη ήταν πολύ μεγάλα.

Τεράστια κέρδη

Οι προσδοκίες για τα μεγάλα κέρδη αποτέλεσαν εξαρχής και έναν πασιφανή, αναμφισβήτητο λόγο για τη μη εκχώρηση των παραλιών. Το Δημόσιο υποτίθεται ότι γλίτωσε από το... δυσβάστακτο κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους, που επιβαρύνει τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας και κατάφερε να επιβαρύνει τους πολίτες άμεσα με το ίδιο κόστος συν το επιχειρηματικό κέρδος! Αυτό το ονόμασε «αξιοποίηση» προς όφελος του Δημοσίου. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, τότε υπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη και για τον τουρισμό, δήλωνε ότι η ΕΤΑ έχει ετήσιο εγγυημένο έσοδο από τις παραλίες 2,5 εκατ. ευρώ. Είναι εύλογο ότι τα έσοδα από την ιδιωτική εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσια.

Πέρυσι το καλοκαίρι οι δυνάμεις της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» είχαν «ανοίξει» την είσοδο σε παραλίες του Σαρωνικού
Πέρυσι το καλοκαίρι οι δυνάμεις της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» είχαν «ανοίξει» την είσοδο σε παραλίες του Σαρωνικού
Η προοπτική του μεγάλου και εύκολου κέρδους προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων και άλλων τόσων κοινοπραξιών. Τις παραλίες Α' (62 στρέμματα) και Β' (72 στρέμματα) Βούλας και Βάρκιζας (98 στρέμματα) τις διεκδίκησαν επιχειρηματικά σχήματα με βασικό, κοινό, συντελεστή τον επιχειρηματία Γ. Βερνίκο. Η κοινοπραξία αποτελούνταν από τις εταιρείες ΙΜΑΚΟ ΑΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ, EFG EUROBANK PROPERTIES AE, EVEREST AE, V+O Communication Resources και ΕΥ ΖΗΝ. Πολύ σύντομα προήλθαν εσωτερικές ανακατατάξεις και προσθαφαιρέσεις στις επιχειρηματικές συμμετοχές.

Μέσα από μια πολυδαίδαλη διαδρομή η παραλία της Βάρκιζας πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Δασκαλαντωνάκη (ΑΚΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΑΕ) και το 2004 βρήκε τις τρεις παραλίες με νέες επενδύσεις και επεκτάσεις - επεκτάθηκε επίσης και η διάρκεια μίσθωσης μέχρι το 2017 - αλλά και σε φάση σκληρού ανταγωνισμού. Αυτή την περίοδο ο όμιλος Βερνίκου εμφανίζεται να διαχειρίζεται την Α' πλαζ Βούλας και ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη να διευθύνει και τη Β' πλαζ μετά από αυτή της Βάρκιζας («yabanaki»).

Η εκμετάλλευση των παραλιών, με επεκτάσεις, νυχτερινά μαγαζιά, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, πάρκα κλπ διανθίζεται από τις επιχειρηματικές κόντρες, τις συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις με τους Δήμους, τις επίσης συνεχιζόμενες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, μηνύσεις, νέες συρματοπλέξεις και επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεων και φτάνει μέχρι σήμερα με τα πρόσφατα γεγονότα.

Εκατοντάδες ακόμη στρέμματα γης, παραλιακά και μη, που βρίσκονται στη διάθεση της ΕΤΑ ΑΕ ή έχουν παραχωρηθεί οι χρήσεις τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπόκεινται σε διαφορετικά καθεστώτα λειτουργίας, συντήρησης και εξέλιξης. Πολλά «φιλέτα» έχουν παραχωρηθεί παλαιότερα με ευτελείς όρους, π.χ. έκταση και εγκαταστάσεις στον ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. Μια τεράστια παραλία, τα ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, λειτουργεί στα χέρια επιχειρηματιών. Η εταιρεία ALFA ALFA HOLDINGS δεν προώθησε τα σχέδιά της για επέκταση της ξενοδοχειακής μονάδας και εκτεταμένη «ανάπλαση» του χώρου λόγω εσωτερικών δυσχερειών, αλλά εμφανίζεται να μην έχει εγκαταλείψει την υπόθεση.

Και η ΕΤΑ ετοιμάζεται για τις μαρίνες που κατέχει, αλλά μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της δεν πρόκειται να διαφωτίσει κανέναν για το τι έχει δώσει και τι πρόκειται να δώσει...


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ