Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Δεσμεύτηκε για τη διεύρυνση των κερδών τους

Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη

Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου περισσότερες παροχές στην ντόπια πλουτοκρατία και τη σαφέστατη δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη «κοινωνική συναίνεση» για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων εξήγγειλε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο «11ο Φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας».

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας προς τους επιχειρηματίες, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει και θα διευρύνει τα κέρδη τους, με νέες φοροαπαλλαγές, νέα οικονομικά κίνητρα, νέες «ευκαιρίες» για την παραπέρα διείσδυσή τους στο χώρο της Παιδείας και, κυρίως, με την εξασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών. Υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα χάνει το τρένο της ανταγωνιστικότητας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να προσφέρει απλόχερα «κίνητρα» ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας», αφού όπως είπε «ως κυβέρνηση, αύριο, θα συνεργαστούμε μαζί σας, μαζί με τους επιχειρηματίες». Μεταξύ άλλων πρόσφερε στο κεφάλαιο:

-- Τα αδιανέμητα κέρδη στα νομικά πρόσωπα θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή.

-- Θα ενισχυθούν οι ελληνικοί όμιλοι, προκειμένου να γίνουν εθνικοί ή περιφερειακοί πρωταθλητές.

-- Οι επιχειρηματίες θα διαχειρίζεστε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που χρειάζονται για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

-- Κίνητρα σε νέους κλάδους, σε νέες δουλιές για τις επιχειρήσεις.

-- Φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία.

-- Νέες σχέσεις (σ.σ. νέες δουλιές) μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αφού, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε ξεκάθαρες δεσμεύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει νέες «τομές» στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε «αλλαγές στην αγορά εργασίας»! Μάλιστα, επιχειρώντας να εξασφαλίσει και την εύνοια των επιχειρηματιών ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει εκείνη την «κοινωνική συναίνεση για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας», μέσα «από τη συνεργασία του κράτους με τους κοινωνικούς εταίρους»...

Ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. «Θα σπάσουμε τα τείχη μεταξύ μιας εσωστρεφούς ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων»(!), «θα εντάξουμε τη διάσταση της επιχειρηματικότητας στη διδασκαλία στα σχολεία, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την τριτοβάθμια»(!), «θα συνδέσουμε τα Ανώτατα Ιδρύματα με την αγορά εργασίας» για να καλύπτουν τις «ανάγκες της παραγωγής»!, είπε ο Γ. Παπανδρέου ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στους επιχειρηματίες να εισβάλουν στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του νέου «αποκεντρωμένου κράτους» προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επέκταση των συνεργασιών των δήμων με τις επιχειρήσεις και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σ' αυτούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε επίσης κριτική στη στάση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή παρέδωσε, όπως και η σημερινή κυβέρνηση, την επίλυση των εξωτερικών θεμάτων της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «κράτησαν ψηλά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην υπόθεση των ομολόγων, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι επί 98 ημέρες συγκαλύπτει την υπόθεση και πρόσθεσε ότι κάθε μέρα καταρρέει και ένα ψέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ