Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δώρο «κοινής ωφέλειας» στις εταιρείες

Ενα βήμα μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ, που απαιτεί ένα σημαντικό ποσό για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αποτελεί η χτεσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με την οποία καθορίζονται ποιες ακριβώς υπηρεσίες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζονται μεγαλύτερα κέρδη και για τη ΔΕΗ και για τις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες, ως πρόσθετη εγγύηση κερδοφορίας σε βάρος του Δημοσίου. Η απόφαση συνδυάζεται με την προώθηση από τη ΔΕΗ ΑΕ, κατ' επιταγή των Οδηγιών της ΕΕ, του λειτουργικού διαχωρισμού της επιχείρησης (μετά το λογιστικό). Το ζήτημα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι και από τα τελευταία που σχετίζονται με τον προηγούμενο χαρακτήρα της ως... Δημόσιας Επιχείρησης Κοινής Ωφέλειας.

Δύο βασικές κατηγορίες ορίζονται στην απόφαση:

  • Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και στα Απομονωμένα Μικροδίκτυα, με τιμολογήσεις ίδιες, ανά κατηγορία καταναλωτή, με αυτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος.
  • Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους, με βάση το νομικό προσδιορισμό τους.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική απόφαση» που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της «απελευθερωμένης» αγοράς και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των κατόχων αδείας, καθώς ο προσδιορισμός ισχύει για το σύνολο των εταιρειών που θα παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες. Ο καθορισμός του ποσού που θα καταβάλλεται στη ΔΕΗ αναμένεται να ακολουθήσει και με την εμπλοκή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ η ΔΕΗ διεκδικεί αναδρομικά ένα πολύ σημαντικό ποσό ως χρέος από την παροχή αυτών των υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος ευχαρίστησε «θερμά» τον υπουργό και μίλησε για σημαντική απαλλαγή επιβάρυνσης της ΔΕΗ, «ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού» και δυνατότητα λειτουργίας με «ανταγωνιστικά κριτήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ