Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Επέκταση των συγκρούσεων και στη Δυτική Οχθη εκτός από τη Γάζα

Στο χάος του εμφυλίου έχει βυθιστεί η Γάζα, πράγμα που το Ισραήλ πάσχιζε για χρόνια

Associated Press

Στο χάος του εμφυλίου έχει βυθιστεί η Γάζα, πράγμα που το Ισραήλ πάσχιζε για χρόνια
ΡΑΜΑΛΑ.-- Εκρηκτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπου, από χτες, άρχισαν και εκεί ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις. Παράλληλα, ο πρόεδρος Αμπάς χτες το βράδυ κήρυξε, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης...

Ως το απόγευμα, το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας ήταν υπό τον έλεγχο μαχητών της Χαμάς. Χαρακτηριστική ήταν η κατάληψη της έδρας της Υπηρεσίας Προληπτικής Ασφάλειας της Φατάχ (του προέδρου Αμπάς) από μαχητές της Χαμάς στην πόλη της Γάζας. Δεν ήταν μόνον αιματηρή (σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άτομα). Εδωσε αφορμή σε στελέχη της Χαμάς (του πρωθυπουργού Χανίγια) να υποστηρίξουν την ενέργειά τους, ανακοινώνοντας ότι «κατασχέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας συνωμοτούν και συνεργάζονται με το σιωνιστή εχθρό». Αργότερα, εκπρόσωποι της Χαμάς επιβεβαίωσαν την εκτέλεση του Σαμίχ αλ Μαντχούν, ηγέτη των «Ταξιαρχιών Μαρτύρων αλ Ακσα» (που συνδέονται με την προεδρική Φατάχ) και κατάληψη του στρατηγείου της «Εθνικής Ασφάλειας» στην πόλη της Γάζας.

Παράλληλα, συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένοπλοι της Φατάχ συνέλαβαν άγνωστο αριθμό μελών της Χαμάς στην πόλη Ναμπλούς, ενώ προηγουμένως πυρπόλησαν το εκεί κοινοβουλευτικό γραφείο της Χαμάς.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς άκουσε χτες τις ακόλουθες προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης: α) Να κηρυχτεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. β) Να διαλυθεί η κυβέρνηση Χαμάς - Φατάχ και να σχηματιστεί νέα. γ) Να ζητήσει ο πρόεδρος Αμπάς «διεθνή προστασία» να κηρύξει εκτός νόμου τη Χαμάς και να προκηρύξει νέες εκλογές. Αυτές τις προτάσεις φέρεται να έχει κάνει αποδεκτές ο Αμπάς. Οι Αιγύπτιοι απεσταλμένοι μεσολαβητές είχαν νωρίτερα προειδοποιήσει ότι εάν δε γίνει άμεσα εκεχειρία «το αποτέλεσμα θα είναι μία καταστροφή»...

Τέλος, χτες η ΕΕ ανακοίνωσε αναστολή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» μέχρις ότου σταματήσει η ενδοπαλαιστινιακή βία, ενώ για σήμερα έχει συγκληθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κατοχικές δυνάμεις συλλαμβάνουν 8χρονα παιδιά... (2021-03-12 00:00:00.0)
Ισραηλινές προκλήσεις και φημολογίες (2007-08-24 00:00:00.0)
Ισραηλινή εισβολή και κλιμάκωση ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων (2007-01-05 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και απαγωγές (2007-01-03 00:00:00.0)
Τεταμένα πνεύματα μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» (2006-12-13 00:00:00.0)
Συνέχεια της διαμάχης μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» (2006-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ