Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνέχεια της διαμάχης μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ»

Από τις χτεσινές ενδοπαλαιστινιακέςσυμπλοκές στη Ραμάλα

Associated Press

Από τις χτεσινές ενδοπαλαιστινιακέςσυμπλοκές στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.-

«Η κυβέρνηση της Χαμάς δε θα επιτρέψει να ξεσπάσει εμφύλιος» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, καλώντας, όμως, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να σέβονται τους νόμους, να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να επιδείξουν ευθύνη», απευθυνόμενος ουσιαστικά στη «Φατάχ». Οι εκκλήσεις ηρεμίας εκατέρωθεν δεν έχουν, μέχρι στιγμής, αποδώσει τα αναμενόμενα.

Χτες, οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», που διατείνονται ότι σχετίζονται με τη «Φατάχ», απείλησαν να δολοφονήσουν τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς» Κχαλέντ Μασχάαλ στη Δαμασκό, τον υπουργό Εσωτερικών, Σαΐντ Σιάμ και τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της «Χαμάς», Γιουσέφ Ζαχάρ, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κλιμάκωση της ενδοπαλαιστινιακής βίας. Την ίδια ώρα, μαχητές της οργάνωσης επέβαλαν διά της βίας απεργία στα σχολεία και τα καταστήματα της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας.

Δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που πρόσκεινται στη «Φατάχ» διαδήλωσαν, και χτες, στην πόλη της Γάζας, ζητώντας να τους καταβληθούν οι χρωστούμενοι μισθοί μηνών. Η χρήση όπλων για να διαλυθεί μια τέτοια διαδήλωση, την Κυριακή, λειτούργησε ως αφορμή για το ξέσπασμα βίας. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, είχαν σκοτωθεί 10 Παλαιστίνιοι και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 100 στα διήμερα επεισόδια βίας μεταξύ μαχητών της «Χαμάς» και της «Φατάχ», που ήταν τα χειρότερα των τελευταίων χρόνων.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί μια νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, τα ξημερώματα χτες, κατά σιδηρουργείου, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκε 1 Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένα δεύτερος.

Περιοδεία Ράις

«Εκκληση να τερματιστούν οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις» απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Ράις, στοχεύοντας τη «Χαμάς», εξέφρασε την ελπίδα να «έχουν οι Παλαιστίνιοι, κάποια στιγμή, μια κυβέρνηση που θα σέβεται τις αρχές του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου».

Η Ράις έφθασε, χτες, στο Κάιρο από τη Σαουδική Αραβία. Αργά το βράδυ, επρόκειτο να συναντηθεί με τους ομολόγους της από Αίγυπτο, Ιορδανία, Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, με πρώτο θέμα στην ατζέντα «την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ενίσχυση του Προέδρου Αμπάς». Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ράις ότι ακολουθεί την τακτική «διαίρει και βασίλευε» και κάλεσε τον αραβικό κόσμο να μην υποκύψει στα αμερικανικά διχαστικά σχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναταράξεις» από τη δήλωση Ομπάμα για την Ιερουσαλήμ(2008-06-06 00:00:00.0)
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης(2007-06-15 00:00:00.0)
Εκκλήσεις ενότητας(2007-06-06 00:00:00.0)
Ισραηλινή εισβολή και κλιμάκωση ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων(2007-01-05 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και απαγωγές(2007-01-03 00:00:00.0)
«Σκληρή γλώσσα» κατά Ισραήλ(2006-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ