Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αναταράξεις» από τη δήλωση Ομπάμα για την Ιερουσαλήμ

Ρουκέτες και αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων κατάφερε να προκαλέσει πριν καν λάβει επισήμως το χρίσμα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα. Η δήλωση Ομπάμα, ότι θα θεωρήσει «ιερή» την υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ, αλλά κυρίως ότι «η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ», προκάλεσαν έκρηξη αγανάκτησης στην παλαιστινιακή πλευρά.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς υπογράμμισε ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και τόνισε ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος από το 1967 και οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να υπαναχωρήσουν από τη θέση αυτή. Για έκφραση «μίσους κατά των μουσουλμάνων και των αράβων» έκανε λόγο εκπρόσωπος της «Χαμάς».

Αντίθετα, «συγκινητική» βρήκε την υποστήριξη Ομπάμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, που ολοκλήρωσε χτες την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Στις συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Μπους και την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις όσο και με άλλους αξιωματούχους, φαίνεται ότι επικέντρωσε το ενδιαφέρον των επαφών του στο Ιράν και στην απειλή που αποτελεί το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη (Και για το θέμα αυτό και την «εξάλειψη» της απειλής, έδωσε διαβεβαιώσεις στο AIPAC ο Ομπάμα).

Νεκροί και απόπειρες διαλόγου

Μία 4χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε χτες, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και άλλες δύο γυναίκες τραυματίστηκαν. Η επιδρομή, επισήμως, είχε στόχο «ενόπλους» και ήταν η «απάντηση» για την εκτόξευση ρουκέτας.

Την ίδια ώρα, οι ελπίδες για επανέναρξη διαλόγου μεταξύ των «Φατάχ» και «Χαμάς», ο οποίος θα δώσει οριστικό τέλος στην εσωτερική επιζήμια αντιπαράθεση, «ψαλιδίστηκαν» χτες από τις «επεξηγηματικές» διευκρινίσεις βοηθών του Παλαιστινίου Προέδρου. Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμπάς έκανε πρόταση διαλόγου στη «Χαμάς» σε τηλεοπτική ομιλία του, που καλωσορίστηκε από την ισλαμιστική οργάνωση.

Οι συνεργάτες του, όμως, εκ των υστέρων, διευκρίνιζαν ότι τίθεται πάντα ως προϋπόθεση η εγκατάλειψη της εξουσίας από τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ