Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλασιασμός των ρατσιστικών επιθέσεων

Πάνω από 72 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 137 τραυματίστηκαν από ρατσιστικές επιθέσεις στη Ρωσία, που εκδηλώθηκαν από τις αρχές του 2008, πολύ περισσότεροι απ' ό,τι μέσα σε ολόκληρο το 2007, όταν είχαν σκοτωθεί 36 άνθρωποι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, υπολογίζεται πως 13,3 εκατομμύρια είναι οι μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, που προσπαθούν να αναζητήσουν «μια θέση στον ήλιο», ψάχνοντας για εργασία στη Ρωσία. Οι ντόπιοι καπιταλιστές, όπως κάνουν οι καπιταλιστές σε όλες τις χώρες του κόσμου, ξεζουμίζουν στην κυριολεξία τους ξένους μετανάστες. Οι πιο εξαθλιωμένοι από αυτούς ζούνε συχνά σε γκέτο στα περίχωρα των ρωσικών μεγαλουπόλεων.

Την ίδια ώρα, οι κυρίαρχες κοινωνικο-οικονομικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαιρέσουν την εργατική τάξη στη βάση της εθνικής καταγωγής, της θρησκείας και της γλώσσας, σπέρνουν το μίσος, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, βοηθούν στην ανάπτυξη και δράση των ρατσιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων.

Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, που είχε να το βιώσει από την εποχή του τσαρισμού. Να όμως που η παλινόρθωση του καπιταλισμού το έβγαλε από το «ψυγείο» της ιστορίας, ώστε να μη λείπει πλέον τίποτα, ούτε ο ρατσισμός, από την καπιταλιστική «βιτρίνα» της σύγχρονης Ρωσίας.


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ