Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα μονοπωλίων - λαών

Ολοκληρώθηκε χτες η τριήμερη Σύνοδος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, με θέμα την Παγκόσμια Επισιτιστική Κρίση, στη Ρώμη, και αναμένεται η δημοσιοποίηση της Κοινής Δήλωσης των χωρών που συμμετείχαν στις συζητήσεις, οι οποίες και χαρακτηρίστηκαν από ένταση και διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την τελευταία στιγμή αναζητούνταν η διατύπωση της Κοινής Δήλωσης, που θα ευχαριστούσε την πλειοψηφία των κρατών που συμμετείχαν και θα κατοχύρωνε το ελάχιστο δυνατό των απαιτήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να αναλυθεί η ευθύνη για την επισιτιστική κρίση που πλήττει την υφήλιο και επηρεάζει πάνω από 840 εκατομμύρια ανθρώπων, με τάση περαιτέρω εξάπλωσης και να υπάρξει βούληση μέτρων που θα οδηγήσουν στην υποχώρησή της.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι απόψεις που έχουν ακουστεί δεν εισάγουν ουσιαστικά μέτρα, ενώ οι εξαγγελίες του μπλοκ των «πλούσιων» κρατών και οι υποσχέσεις για βοήθεια στις χώρες που δοκιμάζονται από την επισιτιστική κρίση δεν είναι τίποτα άλλο παρά εφήμερα μέτρα και κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευθύνεται για τη σημερινή άθλια πραγματικότητα επιχειρείται να μείνει στο απυρόβλητο και αυτό που αναζητείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις είναι νέα μέτρα διαχείρισης, που και πάλι θα φέρουν κέρδη για το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ