Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Οραμα» αποδιάρθρωσής της

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το «όραμά» του για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε σε στελέχη του υπουργείου Παιδείας αλλά και των διάφορων υπηρεσιών ανώτερης εκπαίδευσης ο Γάλλος Πρόεδρος προσπαθώντας να πείσει ότι όλες αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» δεν αποτελούν υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ο Νικολά Σαρκοζί (που σήμερα θα είναι για σύντομη επίσκεψη στη χώρα μας) υποστήριξε ότι η Παιδεία είναι «προτεραιότητά» του και προανήγγειλε «ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από την αρχή του σχολικού έτους του 2009».

Χωρίς να γίνει αναλυτικός ή σαφής, ο Σαρκοζί υποστήριξε ότι το σχολικό πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που βασίζεται στη λογική των «κατευθύνσεων» και του «αυστηρού προσανατολισμού», και οδηγεί στη λήψη ανάλογου απολυτηρίου, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μίλησε για ένα σχολείο «πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό», που, από την άποψη του περιεχομένου, θα «δίνει περισσότερες και χρησιμότερες γνώσεις στους μαθητές προετοιμάζοντάς τους για την ανώτερη εκπαίδευση». Μάλιστα, προανήγγειλε αλλαγή και του περιεχομένου του γενικού απολυτηρίου (γνωστού ως μπακαλορεά), που έχει κατευθύνσεις, μέχρι το 2012.

Οι προτάσεις Σαρκοζί, θεωρητικώς, θα τεθούν σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς και τα συνδικάτα. Τη λογική του διαλόγου, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει αποδεχτεί ένα από τα μεγάλα συνδικάτα των καθηγητών, το Snes - FSU, αν και, όπως ανακοίνωνε χτες, έχει συναινέσει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται καν να συζητηθεί το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του αριθμού των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχέδιο που έχει οδηγήσει στους δρόμους και σε ποικίλες κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται ως ένα βαθμό, εδώ και περίπου δύο μήνες.

Επιμένουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές

Είτε παρακωλύοντας τη συγκοινωνία για ορισμένες ώρες είτε τραβώντας εντελώς χειρόφρενο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί φορτηγών και οι οδηγοί ταξί, σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ζητούν από την κυβέρνηση «έκτακτα μέτρα» για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Αργά σήμερα, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ενώσεών τους για ν' αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους, ενώ το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωνε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο «εκτάκτων παροχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ