Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και επισήμως συγκάλυψη της σφαγής στη Χαντίθα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απαλλάχτηκε, τελικά, των κατηγοριών συγκάλυψης της δολοφονίας 24 Ιρακινών πολιτών ο Αμερικανός πεζοναύτης Αντριου Γκρέισον, ο οποίος κατηγορούνταν ότι βοήθησε στην απόκρυψη στοιχείων και αποδείξεων για την προαναφερόμενη σφαγή, το Νοέμβρη του 2005 στη Χαντίθα. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2006, όταν ντόπιος δημοσιοποίησε το βίντεο που είχε τραβήξει από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις κατοίκων από ομάδα πεζοναυτών που ερευνούσαν την περιοχή, μετά από πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον τους.

Αρχικά κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε τέσσερις πεζοναύτες και σε τέσσερις αξιωματικούς επειδή προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση. Οι αξιωματικοί έχασαν το βαθμό τους και ορισμένοι αποτάχτηκαν, ενώ τελικά στο εδώλιο θα καθίσουν μόνο δύο από τους εμπλεκομένους. Η απόφαση έγινε δεκτή με οργή στην ιρακινή πόλη, ενώ δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ιρακινή αντίδραση.

Πρώτη αραβική παρουσία

Τη Βαγδάτη επισκέφτηκε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Σεΐκ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν είναι ο πρώτος Αραβας αξιωματούχος που μεταβαίνει στην ιρακινή πρωτεύουσα από την εισβολή του 2003. Η επίσκεψη έρχεται λίγες μέρες μετά το τέλος της συνόδου της Στοκχόλμης για το μέλλον του Ιράκ, όπου η Ουάσιγκτον άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στους Αραβες συμμάχους της να «υποστηρίξουν με κάθε τρόπο» την ιρακινή ηγεσία.

Οπως ανακοινώθηκε από την ιρακινή κυβέρνηση μετά από συνάντηση του αλ Ναχαγιάν με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αποστείλουν πρεσβευτή στη χώρα, εντός των επομένων ημερών, κάτι που τα καθιστά την πρώτη αραβική χώρα που ανοίγει υψηλόβαθμη διπλωματική αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη.

Συνεργασία για το ΡΚΚ

Η Τουρκία και το Ιράν συντονίζουν τις αεροπορικές επιδρομές τους στο Βόρειο Ιράκ κατά των ανταρτών του ΡΚΚ. Αυτό μετέδωσε, χτες, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Turk», επικαλούμενο τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούργκ. Το ρεπορτάζ του τουρκικού σταθμού υποστηρίζει ότι η «συνεργασία» αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ καιρό τώρα και ότι έχει, ήδη, εκπονηθεί σχέδιο «κοινής δράσης» και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέχρι χτες το απόγευμα, η πληροφορία δεν είχε ούτε επιβεβαιωθεί ούτε διαψευσθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ