Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αντιδράσεις λόγω μελλοντικής πυρηνικής δοκιμής...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Η ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας πως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο «μέλλον πυρηνική δοκιμή σε συνθήκες εγγυημένης ασφαλείας», εξαιτίας της «αμερικανικής ακραίας απειλής πυρηνικού πολέμου», έδωσε αφορμή σε ΗΠΑ και Ιαπωνία να κινδυνολογήσουν και να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ανακοίνωση με συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τη βορειοκορεατική ανακοίνωση «απαράδεκτη απειλή για την περιοχή και τον κόσμο». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε πως θα θέσει αυτό το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παρόμοια ήταν η στάση των Ιαπώνων, με τον υπουργό Εξωτερικών Τάρο Ασο που δήλωσε ότι δεν είναι ανεκτή «οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή απ' τη Βόρεια Κορέα επειδή είναι απειλή για την ειρήνη».

Αντίθετα, πιο ήπια ήταν η στάση της Μόσχας, που κάλεσε ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας να προβούν σε απευθείας συνομιλίες. Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε μάλιστα ότι για τη Μόσχα είναι βασική αρχή η εξεύρεση λύσης σε πυρηνικά θέματα «αποκλειστικώς μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

Οι νοτιοκορεατικές αρχές χαρακτήρισαν την ενδεχόμενη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή «μεγάλη απειλή για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο», προβλέποντας πως θα έχει «τεράστιο αντίκτυπο στις ενδοκορεατικές σχέσεις».

Τέλος, εκπρόσωπος του Χαβιέ Σολάνα στην ΕΕ χαρακτήρισε την είδηση «άσχημα νέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ