Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πιθανότητα διαπραγματεύσεων με το αντάρτικο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

«Πέντε δεκαετίες χαμένες έχουν περάσει» σημειώνουν οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), οι κομμουνιστές αντάρτες της χώρας, «χωρίς να έχει γίνει βήμα προς την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει την Κολομβία» και για άλλη μία φορά προτείνουν με επιστολή τους, που υπογράφει η Κεντρική Διοίκηση, προς όλες τις εξουσίες, την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, εφόσον στεφθεί πρώτα με επιτυχία η ανταλλαγή των 58 κρατούμενων πολιτικών και στρατιωτικών, με τους 500 φυλακισμένους αντάρτες.

Οι FARC τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει «να παράσχει πλήρεις εγγυήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή, αποστρατικοποιώντας για 45 ημέρες τις κοινότητες Φλόριντα και Πραδέρα στην βάλε ντε Κάουκα» και ότι «από τη στιγμή που θα απελευθερωθούν, στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί η αναζήτηση λύσεων για να ξεπεράσουμε την κοινωνική και ένοπλη σύγκρουση που πλήττει τη χώρα».

Και προτείνουν, στο επόμενο στάδιο «η κυβέρνηση να αποστρατικοποιήσει τις επαρχίες Κακετά και Πουτουμάγιο για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να ανασταλούν τα εντάλματα συλλήψεων των ηγετικών στελεχών και να διαγραφούν οι FARC από το διεθνή κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αργά χτες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελ Καρακόλ», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις, χωρίς να δεσμεύεται στους όρους που θέτουν οι αντάρτες. Πάντως, είναι φανερό ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Ουρίμπε έχει στριμωχτεί, αφού δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το αντάρτικο με στρατιωτικά μέσα. Ετσι φαίνεται να βλέπει τις διαπραγματεύσεις ως διέξοδο. Πάντως ο Ουρίμπε όρισε ήδη υπεύθυνο για τις επαφές, τον ύπατο αρμοστή για την Ειρήνη, Κάρλος Ρεστρέπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ