Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερντογάν - Μπλερ συμφώνησαν

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Ως εάν να είχαν βγει από την ίδια κασέτα, οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντήχησαν πλήρως αυτές του Τζορτζ Ου. Μπους και του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος, είπε ο Μπλερ, στηρίζει την προσπάθεια της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ - ένα χρόνο ακριβώς μετά την έναρξη των συναφών διαπραγματεύσεων - και στηρίζει επίσης τις προσπάθειες της Αγκυρας να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία». Ωστόσο και το Λονδίνο απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ άνοιξε κουβέντα με το επιτελείο, απαντώντας στις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ: «Οι Τούρκοι στρατηγοί δηλώνουν ότι ο στρατός στην Τουρκία είναι διαφορετικός από τους στρατούς της ΕΕ, αλλά θα δούμε αν αυτό θα αλλάξει κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα, Χάνσγιοργκ Κρέτσμερ. Προχτές ο Μπουγιούκανιτ είχε αναφερθεί στον Κρέτσμερ διερωτώμενος «μήπως δυσανασχετεί, επειδή οι δηλώσεις των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν απήχηση στο λαό».

Το γαϊτανάκι συνεχίζεται τις τελευταίες βδομάδες, ενώ ο επικεφαλής του TUSIAD, του συνδέσμου των Τούρκων βιομηχάνων, χαρακτήριζε χτες το κλίμα «πιο εχθρικό από ποτέ» έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας για την ένταξη στην ΕΕ, κάτι που ενέτεινε και η χτεσινή αεροπειρατεία (βλ. άλλες στήλες).

Στο μεταξύ, υπό το ειδικό βάρος των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών παιγνιδιών, συνεχίστηκε χτες η δίκη του Οσμάν Μπαϊντεμίρ, του Κούρδου δημάρχου του Ντιάρμπακιρ. Ο Μπαϊντεμίρ κατηγορείται, σημειώνεται, για «συνειδητή και εσκεμμένη βοήθεια σε παράνομη οργάνωση» λόγω της στάσης που είχε κρατήσει στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στην πόλη με πάνω από 16 νεκρούς, πολλούς εξ αυτών ανήλικους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ