Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εκστρατεία για την άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

Κορυφώνεται η καμπάνια για τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Η αλληλεγγύη στην Κούβα εκφράζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Στιγμιότυπο από την πρόσφατη διαδήλωση στις ΗΠΑ
Η αλληλεγγύη στην Κούβα εκφράζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Στιγμιότυπο από την πρόσφατη διαδήλωση στις ΗΠΑ
Καθώς συνεχίζεται η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα σχέδια τρομοκρατικών οργανώσεων ενάντια στην Κούβα και το λαό της, ξεκίνησε από χτες Τρίτη στην Κούβα μια νέα εκστρατεία καταδίκης του αποκλεισμού των ΗΠΑ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτώβρη. Στην εκστρατεία καταδίκης του αποκλεισμού θα πάρουν μέρος κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, καθώς και γενικότερα ο λαός της χώρας και θα συμπεριλάβει μια σειρά συζητήσεις, φόρουμ, κινητοποιήσεις από σωματεία, φοιτητικές και μαζικές οργανώσεις, ενώ θα υπάρξει σημαντική κάλυψη από τον Τύπο γι' αυτό το ζήτημα.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει επικρίνει έντονα τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων προχωρά σε νέα μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού, που πάνω από 4 δεκαετίες επιβάλλουν στο νησί. Στα σχέδια αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα μυστικό επισυναπτόμενο ντοκουμέντο στο οποίο υπάρχει σχέδιο για υποκίνηση της αντεπανάστασης στην Κούβα και πρόκληση ένοπλης επίθεσης ενάντια στο νησί. Η κυβέρνηση της Κούβας απαιτεί να αποχαρακτηριστεί το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, το οποίο, όπως αναφέρουν, είναι μια απειλή για την ειρήνη και την κυριαρχία της Κούβας, η οποία πολλές φορές υπήρξε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και άμεσης επέμβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της Κούβας, ο αποκλεισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει μέχρι τώρα προκαλέσει απώλειες της τάξης των 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο πέρσι οι απώλειες έφθασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, παρ' όλη την επίθεση των ΗΠΑ, η Κούβα παρουσίασε οικονομική ανάπτυξη το 2005 της τάξης του 12%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και Σχεδιασμού, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες. Η ενίσχυση του οικονομικού αποκλεισμού προς την Κούβα έχει απομονώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς όλο και περισσότερες χώρες τον καταδικάζουν. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρσι 182 χώρες - μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ προς την Κούβα.

Λευτεριά στους «Πέντε»

Συνεχίζονται εντατικά οι διάφορες μορφές αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που οργανώνουν οι περίπου 300 «Επιτροπές για την Απελευθέρωση των "Πέντε"» σε πάνω από 94 χώρες του πλανήτη μας. Στη χώρα μας ενισχύεται καθημερινά η σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες νέες υπογραφές επωνύμων και ανωνύμων ανθρώπων που απαιτούν την αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών.

Στον ήδη μακρύ κατάλογο ενώνουν τη φωνή τους οι ηθοποιοί: Αλέκος Μανδυλάς, Καλλιόπη Ταχτσόγλου, Μέτη Καρατζά, Μαίρη Ραζή, Γιώργος Μελισσάρης, Κων/νος Ζουπάνος, Πάνος Ξεκούκης, Μαρία Μακρή, Αντωνία Βλάχου, Κων/νος Συράκης, Ολγα Σπυράκη, Γιάννης Παπαθανάσης, Ανδριάνα Τουντοπούλου, Διονύσης Ταραζής, Δέσποινα Μαλλιάρη, Ηλιάνα Φυτίλα, Χάρης Μοσχοβίτης, Κάτια Ζαρκάδα, Ευγένιος Λαμπρινάκος, Μαρία Δανέζη, Κατερίνα Αναστασίου, Θάλεια Σκαρλάτου, Τζένη Σκαρλάτου, Μίλτος Δημουλής, Μάνος Τριανταφυλλάκης, Ράνια Παπαδάκου, Αναστάσιος Κούγιας, Ισίδωρος Σταμούλης.

Επίσης, συνυπογράφουν οι σπουδαστές Δραματικής Σχολής: Αντώνης Αντωνάκος, Ελένη Κυριακοπούλου και Ορέστης - Κυριάκος Πουλάκης. Την απελευθέρωση των «Πέντε» ζητούν επίσης οι ζωγράφοι: Ουρανία Βολονάκη, Γεωργία Πετρούλια, Γιάννης Καρπερός, Ιάκωβος Βάης, Μάρθα Κλήμου και ο γλύπτης - καθηγητής ΤΕΙ Κώστας Ρόθος, ο γλύπτης Θωμάς Μπουγιέρης, ο μουσικός Δημήτρης Τουμανίδης και οι γραφίστριες Ειρήνη Σαλουβάρδου και Μαριάννα Τσαγκούρη.

Επιπρόσθετα, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές που ενώνουν τη φωνή τους σε παρόμοιο κείμενο που διακινεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ