Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Συναίνεση» με πλήθος διαφωνιών στο σχέδιο αλ Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολιτικές δυνάμεις από όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ έσπευσαν να υποστηρίξουν το νέο σχέδιο, τεσσάρων σημείων, «εθνικής συμφιλίωσης» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι. Σουνίτες, σιίτες και Κούρδοι βουλευτές υπέγραψαν, καταρχάς, το σχέδιο, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία επιτροπών ανά συνοικία, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, η οποία θα ελέγχει τη δράση των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται.

Ο στόχος, πάντως, μοιάζει αρκετά δύσκολος. Χτες το βράδυ, η Βουλή επρόκειτο εκ νέου να συνεδριάσει για να εξετάσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου, για τις οποίες οι διαφωνίες είναι τόσο μεγάλες που δεν αναμένεται άμεση συμφωνία. Ενδεικτικό είναι ότι οι σιίτες επιμένουν να αναφέρεται ο όρος «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ οι σουνίτες μιλούν για «βία».

Ακόμη, όμως, και αν επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, επί του πρακτέου τα πράγματα φαίνονται ακόμη δυσκολότερα. Περισσότεροι από 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες. Τουλάχιστον 6 επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και όλες στόχευαν σε τεμένη και συνοικίες σιιτικές ή σουνιτικές. Επιθέσεις σημειώθηκαν, επίσης, σε Μοσούλη, Χάι, Αμάρα, Μπαακούμπα, Μουκνταντίγια και Μαχμουντίγια, στην πλειοψηφία τους με στόχο πολίτες.

Παράλληλα, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μόνο τα τελευταία τρία 24ωρα σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί στρατιώτες σε διάφορες ανταλλαγές πυρών και επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ