Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Επιδοτούν ... την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού

Δε φείδεται χρημάτων η ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την εφαρμογή των «ελευθεριών» του κεφαλαίου στον πολιτιστικό τομέα.

Οπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου για τον Πολιτισμό, Γιαν Φίγκελ, σε «στρωμένη» Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, η ΕΕ «συμβάλει στην καλλιτεχνική δημιουργία ευρωπαϊκών πολιτιστικών κέντρων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών "πολιτιστικών αγορών" μέσω του κοινοτικού προγράμματος "Πολιτισμός"» (2007-2013) «ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ», με στόχο «να διαδώσει τις διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις των 27 κρατών - μελών και να εμφυσήσει στους Ευρωπαίους την ιδέα της πολιτιστικής ενότητας».

Να σημειωθεί ότι η Ερώτηση του ευρωβουλευτή ήταν «με ποια μέσα προωθείται ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Κέντρων, ως μόνιμες εστίες διαπολιτισμικού διαλόγου» και «πώς θα επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών "πολιτιστικών αγορών" σε επίπεδο ΕΕ».

Ο Φίγκελ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα «Πολιτισμός» συντονίζει την «κοινοτική δράση με γνώμονα τρεις στόχους, με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ΕΕ: Τη διακρατική κινητικότητα όσων εργάζονται στο χώρο του πολιτισμού, τη διακρατική διακίνηση των έργων τέχνης και πολιτισμού, καθώς και το διαπολιτισμικό διάλογο». Είναι φανερό πως πρόκειται για μια «εξειδικευμένη» εφαρμογή των «ελευθεριών» του κεφαλαίου (διακίνηση αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίου) στον πολιτισμό.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα υποστηρίζει έργα «ανάλυσης, συγκέντρωσης και διάδοσης πληροφοριών στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας και της κατάρτισης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολιτικής». Δηλαδή, δημιουργεί και μηχανισμό προπαγάνδας και στελέχωσης της αντιδραστικής πολιτικής του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για τον πολιτισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ