Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Με την τελική διακήρυξη της Ταρίχα, έκλεισε χτες η Σύνοδος των Χωρών των Ανδεων, η πρώτη μετά την αποχώρηση της Βενεζουέλας. Η Βολιβία, το Περού, η Κολομβία και το Εκουαδόρ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στις εμπορικές σχέσεις. Επίσης, διακήρυξαν τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών και την αναγκαιότητα της συνεργασίας και στο πλαίσιο της Ενωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής, η Σύνοδος της οποίας αναμένεται τον προσεχή Δεκέμβρη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανικό δικαστήριο καταδίκασε σε συνολικά 136 χρόνια επτά άτομα για τα οποία οι αρχές υποπτεύονταν ότι σκόπευαν να οργανώσουν επιθέσεις κατά στόχων στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και ότι, επιπλέον, σκόπευαν να επιτεθούν με «βρώμικη» πυρηνική βόμβα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο εκρήξεις βομβών σε τερματικό σταθμό λεωφορείων με πέντε νεκρούς σημειώθηκαν χτες στις Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία ανέφερε ότι τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά. Είναι πιθανόν ότι σχετίζονται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών και με την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Δεν έχει αποκλειστεί όμως και η πιθανότητα να σχετίζεται με την τρομοκρατία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Από εσωτερικό έλεγχο του FBI αποκαλύφθηκε ότι έκανε περίπου 1.000 παραβάσεις, ενώ συγκέντρωνε προσωπικές πληροφορίες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το Μάρτη, που ισχυριζόταν ότι είχαν βρεθεί 22 λάθη σε πολύ μικρότερο δείγμα που είχε ελεγχθεί.

ΚΙΤΟ.-- Το Κογκρέσο του Εκουαδόρ ενέκρινε χτες το «Νόμο για τη Χρηματοπιστωτική Δικαιοσύνη», που έχει ως στόχο την προστασία του λαού από την καμπάνια πίεσης και απειλών των ιδιωτικών τραπεζών και από μεγάλους εμπορικούς τομείς.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στην κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου (προβλεπόμενου κόστους 2,5 δισ. δολαρίων) παραδέχτηκε χτες πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ABC.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η Αιθιοπία αποδέχτηκε πρόταση επιτροπής του ΟΗΕ και ανακοίνωσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πως θα επιστρέψει τη διαφιλονικούμενη (με την Ερυθραία) μεθοριακή πόλη Μπάντμε στη γείτονα Ερυθραία.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα ακόμη ηγετικό στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν οι ινδονησιακές αρχές. Πρόκειται για τον Ζαρκάσιχ, που θεωρείται επικεφαλής της οργάνωσης στη Νοτιοανατολική Ασία.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Δικαστήριο των Σκοπίων δικαίωσε χτες 17 δημοσιογράφους που είχαν προσφύγει κατά της κυβέρνησης ζητώντας αποζημιώσεις 100.000 ευρώ επειδή το υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθούσε τα σταθερά και τα κινητά τους τηλέφωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ