Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΤΕΙ
Η κυβέρνηση δεν απαντά στην αγωνία των σπουδαστών

Βαφτίζοντας τα ΤΕΙ «ανώτατα, μη πανεπιστημιακά» ιδρύματα, με διακριτό ρόλο από τα πανεπιστήμια, προτίθεται η κυβέρνηση να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το χαρακτήρα των ΤΕΙ. Η διαδικασία ανωτατοποίησης, σύμφωνα με το τετραετές πρόγραμμα για την παιδεία που παρουσίασε προχτές ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, προϋποθέτει «την πρόβλεψη μιας αναγκαίας περιόδου προσαρμογής, που εκτός των άλλων θα επιλύει και τα θέματα του προσωπικού των ΤΕΙ, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα γενικά κριτήρια της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Την ικανοποίησή της γι' αυτή τη ρύθμιση εκφράζει η τριμελής γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, αφού η «ανωτατοποίηση» αποτελούσε πάγια θέση της Συνόδου.

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα σχετικά με το χαρακτήρα και την προοπτική των ΤΕΙ ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια με αφορμή μια προσφυγή του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα εξάμηνα σπουδών στα ιδρύματα. Αποκαλύφθηκε το σαθρό του οικοδομήματος των ΤΕΙ, από την ίδρυσή τους ακόμα, καθώς και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αδυνατούσε να δώσει λύση και έθετε σε ομηρία τους χιλιάδες σπουδαστές.

Και συνεχίζει να μην απαντά στην αγωνία αυτών των σπουδαστών η κυβέρνηση, καθώς η «λύση» που φαίνεται να δίνει τώρα προσκρούει στο Σύνταγμα, αφού τα ΤΕΙ προσφέρουν τεχνολογική - επαγγελματική εκπαίδευση και τέτοιου είδους ιδρύματα, σύμφωνα με το άρθρο 16, δεν μπορεί να είναι ανώτατα. Σχετικά μ' αυτό, ο υπουργός είπε απλά ότι μπορεί να ξεπεραστεί, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς.

Ο κατακερματισμός κι η υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που οδηγείται στο να παρέχει φτηνή κατάρτιση αντί ολοκληρωμένης επιστημονικής γνώσης, συνεχίζεται και εντείνεται μετά από αυτές τις ρυθμίσεις, ενώ κάνει αναγκαία την εφαρμογή του αιτήματος του σπουδαστικού κινήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ