Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δίκη για τον «πορτοκαλί παράγοντα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αρχισε η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσαν Βιετναμέζοι πολίτες για τη χρήση εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ του «πορτοκαλί παράγοντα», «agent orange».

Η αγωγή εκ μέρους περίπου 3.000.000 Βιετναμέζων πολιτών στρέφεται ενάντια στις εταιρείες που κατασκευάζουν τον «πορτοκαλί παράγοντα», ελπίζοντας ότι θα ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση του 2005 - χαμηλότερου δικαστηρίου - που έκρινε ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» ότι ο «πορτοκαλί παράγοντας» προκαλεί βλάβες στην υγεία. Παρότι επιστήμονες δηλώνουν το αντίθετο καθώς είχε προσμείξεις διοξινών που προκάλεσαν μέχρι σήμερα στις περιοχές του Βιετνάμ που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από 1.000.000 θύματα καρκίνου και τερατογενέσεων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συμπίπτει χρονικά και με την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Νγκουγιέν Μινχ Τρίετ που είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού του Βιετνάμ στις ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου το 1975 και το ζήτημα του «πορτοκαλί παράγοντα» θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Τζορτζ Ου. Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ