Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ο διχασμός βαθαίνει

Οι ιμπεριαλιστές ΕΕ και ΗΠΑ και Ισραήλ επιχαίρουν και επιχειρούν να εξαγοράσουν την υποταγή του λαού

Με την αντιπαράθεση το στρατοκρατικό κράτος του Ισραήλ βγαίνει κερδισμένο

Associated Press

Με την αντιπαράθεση το στρατοκρατικό κράτος του Ισραήλ βγαίνει κερδισμένο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ κλιμακώνονται οι προσπάθειες της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» για περαιτέρω διχασμό του παλαιστινιακού λαού με τις ΕΕ και ΗΠΑ να αίρουν τον οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Αμπάς, η κατάσταση εντός της Λωρίδας της Γάζας καθώς και στο μεθοριακό σταθμό του Ερετζ είναι πλέον τραγική. Στην τσιμεντένια σήραγγα που υπάρχει κατά μήκος του μεθοριακού φυλακίου του Ερετζ, στοιβάζονται, τα τελευταία 24ωρα, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Μεταξύ των εκατοντάδων εγκλωβισμένων συγκαταλέγονται στελέχη ή οικογένειες στελεχών της «Φατάχ», απλοί πολίτες αλλά και δεκάδες τραυματίες ενώ δεν υπάρχουν φάρμακα και τρόφιμα. Με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού, χτες, το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο μόνο σε ορισμένους τραυματίες. Επίσης, επιτράπηκε η είσοδος στη Γάζα 10 φορτηγών με τρόφιμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Σαν να μην έλειπε αυτό, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά πολιτών που προσπαθούσαν να φθάσουν στη σήραγγα, σκοτώνοντας 1 και τραυματίζοντας 3. Από την άλλη, μαχητές μεταμφιεσμένοι σε πολίτες παρεισέφρησαν, στα πρώτα μέτρα της σήραγγας, και σκότωσαν συγγενή στελέχους της «Φατάχ», εν ψυχρώ. Ισραηλινά τανκς εισήλθαν, προς στιγμήν, πέραν της μεθορίου, αλλά επέστρεψαν στο ισραηλινό έδαφος το βράδυ.

Εσωτερική κλιμάκωση και υποκρισία

Η «Χαμάς» επανέλαβε, χτες, ότι θέλει διάλογο με τη «Φατάχ» τονίζοντας ότι αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση μόνο αυτή του Χανίγια. Την πρόταση διαλόγου απέρριψε η Κεντρική Επιτροπή της «Φατάχ» «όσο συνεχίζεται η ένοπλη κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στη Γάζα».

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν και κατηγορίες. Στελέχη της «Χαμάς» υποστήριξαν ότι αξιωματούχοι της «Φατάχ» «εμπλέκονται με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής». Συνεργάτες του Αμπάς κατηγόρησαν τη «Χαμάς» ότι «παρακινήθηκε από το Ιράν για να προχωρήσει σε ένοπλη στάση».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους, τόνιζε ότι «στηρίζει τον Πρόεδρο Αμπάς» και επιθυμεί το διάλογο.

Στήριξη της κυβέρνησης Αμπάς «κηρύττει» ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, σημειώνοντας, εκ των υστέρων, ότι πρέπει να συμβάλλει σε πολιτική επίλυση και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους Παλαιστινίους.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, μίλησε για λάθη στην αντιμετώπιση της κυβέρνησης της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι και η ομάδα του ψήφισε τις κυρώσεις σε βάρος της. Μίλησε και για ανάγκη διαλόγου με τη Φατάχ, τη Χαμάς και τη Συρία. Αντιστοίχως, λόγο για λάθη, κατόπιν εορτής, έκαναν και οι Φιλελεύθεροι...

ΚΚΕ: Να καταδικαστούν οι εγκληματικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών

Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, δήλωση αναφορικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας, επισημαίνοντας ότι:

«Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα παλαιστινιακά εδάφη που έχουν πάρει χαρακτηριστικά εμφύλιας σύρραξης μεταξύ των Παλαιστινίων, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης του Ισραηλινού στρατού κατοχής, καθώς και της δράσης των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ στα πλαίσια της προώθησης του στρατηγικού τους σχεδίου για τη διαμόρφωση της "Νέας Μέσης Ανατολής", για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών και την εκμετάλλευση των λαών της περιοχής.

Η μη αναγνώριση της κυβέρνησης που ανέδειξε η θέληση του παλαιστινιακού λαού μέσα από δημοκρατικές, αδιάβλητες εκλογές, από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και η επιβολή του οικονομικού και πολιτικού εμπάργκο σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αποτέλεσαν το εκρηκτικό μείγμα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή των τυχοδιωκτικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών.

Η 40χρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και οι συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ, καθώς και οι τυχοδιωκτικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν από τις δημαγωγικές δηλώσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συμμετείχαν στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όσο και από τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υποκριτικές, δημαγωγικές εκκλήσεις τους δήθεν για την ειρήνη και την ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Παλαιστίνης δεν πείθουν κανένα.

Γι' αυτό είναι ανάγκη να καταδικαστούν οι εγκληματικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών ΕΕ, ΗΠΑ και του Ισραήλ. Να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στο παλαιστινιακό λαό, προκειμένου να αποφευχθεί μία γενικευμένη επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Να δυναμώσει η πάλη για την επίτευξη δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ