Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναδρομική Κ. Κοντογιάννη

«Ποδηλάτις», 1996
«Ποδηλάτις», 1996
Τιμητική έκθεση αφιερωμένη στη ζωγραφική του Κώστα Κοντογιάννη (1926-2000) διοργανώνει ο Δήμος Πράτο στην Τοσκάνη Ιταλίας. Περισσότερα από 90 έργα, πορτρέτα και τοπία (από την Ελλάδα και Ιταλία), φιλοξενούνται (έως 30/6) σε δύο αίθουσες της πόλης. Η έκθεση (επιμέλεια Εφη Παπαευθυμίου, Αντρέα Ματσόνι) περιλαμβάνει παλιότερα έργα, από ιταλικές ιδιωτικές συλλογές και τελευταίες δημιουργίες του, που ταξίδεψαν στην Ιταλία ειδικά για την παρουσίαση.

Ο Κ. Κοντογιάννης καταγόταν από τους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού. Εφηβος έζησε στη Λαμία. Δεκαεπτάχρονος πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Το 1948 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Το 1958, με υποτροφία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας. Επί σειρά ετών ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Εκτός από πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη ζωγραφική του Κώστα Κοντογιάννη ξεδιπλώνεται η αγάπη του για τη φύση, την αλήθεια και την ανθρώπινη μορφή. Ο ίδιος έγραφε: «Ακολούθησα πάντα τις προσωπικές μου συγκινήσεις, στάθηκα μακριά από συμβιβασμούς και εύκολη ικανοποίηση. Προσπάθησα, προπαντός, ν' αποφύγω την παγίδα του νέου αγοραίου ακαδημαϊσμού, της μεταμοντέρνας εποχής, που οδηγεί στην απόλυτη στειρότητα... Πιστεύω απόλυτα στη ρήση του Εντουάρντο ντε Φιλίππο: "Οποιος αναζητάει τη ζωή, βρίσκει τη φόρμα. Οποιος αναζητάει μόνο τη φόρμα, βρίσκει το θάνατο"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ