Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αγώνας που μας αφορά όλους

«Η πάλη κατά των ναρκωτικών είναι μια καθημερινή υπόθεση που αφορά τον καθένα από εμάς», υπογραμμίζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη Διακήρυξή του για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών και καλεί το νεολαιίστικο κίνημα και γενικότερα τον ελληνικό λαό να στηρίξουν μαζικά τις εκδηλώσεις των παραρτημάτων του σε όλη τη χώρα και να πλαισιώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κοινωνικού κινήματος για να αγωνιστούν ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

«Στο σημερινό ταραγμένο κόσμο - σημειώνει το ΕΣΥΝ - όπου οι πόλεμοι των ισχυρών για να καθυποτάξουν λαούς και να εξασφαλίσουν τον κοινωνικό έλεγχο, όπου η φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις για τους ανθρώπους, το σύνολο των χωρών του πλανήτη αποτελούν στόχο των εμπόρων ναρκωτικών. Οι ευθύνες πολλών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, στο λαθρεμπόριο και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι τεράστιες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με ευθύνη των στρατευμάτων κατοχής του ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν έχει γίνει η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής οπίου στον κόσμο.

Οσον αφορά στη χώρα μας: Επεκτείνεται η πολυτοξικομανία. Αυξάνεται η χρήση κάνναβης, αλκοόλ, διαλυτών και κοκαΐνης. Η είσοδος στη χρήση ναρκωτικών ουσιών γίνεται σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την ανεργία, τη σχολική διαρροή, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια.

Η αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ασκείται δε αποσπασματικά, με ημίμετρα, χωρίς σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Με το σκεπτικό ότι η πάλη κατά των ναρκωτικών μας αφορά όλους το ΕΣΥΝ πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών.

Σκοπός της Επιτροπής είναι ο συντονισμός των δράσεων, η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός ευρύτερου Αντιναρκωτικού Κοινωνικού Κινήματος, το οποίο θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, μαζί με το ευρύτερο μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της Επιτροπής απέτρεψαν την έκδοση του κυοφορούμενου Προεδρικού Διατάγματος και την εφαρμογή του ψευδεπίγραφου "Εθνικού Σχεδίου Δράσης".

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, με όπλο τη 27χρονη πείρα του, προτείνει και απαιτεί ως άμεσα μέτρα:

  • Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη για την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη
  • Την επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακροχρόνιο ορίζοντα
  • Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης
  • Τη δημιουργία τόσων δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών απεξάρτησης
  • Να αναμορφωθεί το νομικό πλαίσιο περί ναρκωτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων
  • Να αντιμετωπιστεί η ναρκω-κουλτούρα και να προαχθεί ένας τρόπος ζωής με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και αντίληψη.

Το ΕΣΥΝ εναντιώνεται στην προσπάθεια αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών, στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε δήθεν "μαλακά" και σκληρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ