Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυο... άσχετες καμπύλες!

Μια σύγκριση μεταξύ των κυριότερων παρεμβάσεων ιδεολογικού εξωραϊσμού των ναρκωτικών και τη διαχρονική χρήση ουσιών την τελευταία εικοσαετία

Ολες οι πολιτικές νεολαίες - μεταπολιτευτικά τουλάχιστον - ασχολήθηκαν με τα ναρκωτικά, διατύπωσαν θέσεις όπου υπήρξαν άγριες ιδεολογικές κόντρες, κυρίως για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» και τη νομιμοποίηση κάποιων ουσιών, όπως το χασίς.

Επίσης όλες οι πολιτικές νεολαίες ενέδωσαν στον πειρασμό της ιδεολογικής δοκιμής και υιοθέτησαν το διαχωρισμό των ναρκωτικών. Η μόνη οργάνωση νεολαίας που ήταν απορριπτική και κάθετα αντίθετη με όλες τις δοκιμές και χρήσεις ήταν η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Μάλιστα τα τελευταία χρόνια στα φεστιβάλ της ΚΝΕ υπάρχει ειδικός χώρος για τις θεραπευτικές κοινότητες, όπου γίνεται η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για την επικινδυνότητα των ουσιών.

Η ιδεολογική νάρκωση...

Την ίδια περίοδο οι νέοι της χώρας δέχτηκαν ιδεολογική επίθεση με -δήθεν- ριζοσπαστικές απόψεις για τη μη επικινδυνότητα του χασίς και τις -δήθεν- ρηξικέλευθες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Θυμίζουμε τις πιο χαρακτηριστικές:

  • Το Μάη 1992 παρουσιάστηκε - ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ - η κοινή πρόταση νόμου πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Θ. Κατσανέβας, Κ. Λαλιώτης, Στ. Μπένος, Γ. Λιάνης, Γ. Παπανδρέου) και δύο του ΣΥΝ (Ν. Κωνσταντόπουλος, Φ. Κουβέλης), με την οποία συμφώνησαν και οι Σπ. Αδραχτάς και Π. Τατούλης της ΝΔ, για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».
  • Το Μάη του 1997 ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου - διατέλεσε και υπουργός Παιδείας - ζήτησε να «δοθεί η δυνατότητα στο χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί σπίτι του μια μικρή ποσότητα χασίς για δική του χρήση», ενώ το Νοέμβρη 1999 τάχτηκε υπέρ της χορήγησης των ουσιών που χρειάζεται ένας εξαρτημένος επισήμως και νομίμως μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Τις προτάσεις αυτές υιοθέτησε και ο τότε υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης λόγω - κατά την έκφρασή του - «ανθρώπινης ευαισθησίας» για τους «χρήστες του τελικού σταδίου».
  • Το Μάη του 2001 παρουσιάστηκε νέα πρόταση νόμου των βουλευτών Μ. Δαμανάκη - τότε ήταν στο ΣΥΝ - και Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ), Στ. Μπένου και Σπ. Βούγια (ΠΑΣΟΚ) και Π. Τατούλη (ΝΔ) για το διαχωρισμό των ναρκωτικών και τη χορήγηση υποκατάστατων και ναρκωτικών ουσιών από διάφορους φορείς.
...και η διαχρονική χρήση

Η πρώτη Πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό και στο γενικό πληθυσμό έγινε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και επαναλήφθηκε το 1993, το 1998 και το 2003 από το ΕΠΙΨΥ.

Τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών συνόψισε η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, και τα παρουσίασε στην ημερίδα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών που έγινε στις 18-19 Μάη 2007 στην ΕΣΗΕΑ.

  • Σύμφωνα με τις έρευνες του ΕΠΙΨΥ, η χρήση παράνομων ουσιών από τους Ελληνες μαθητές παρέμεινε σταθερή στη δεκαετία από το 1984 μέχρι το 1993 (8,3%).
  • Αυξήθηκε όμως σημαντικά από το 1993 μέχρι το 1998, φτάνοντας το 15,2% και μειώθηκε, στο διάστημα 1999-2003, στο 10%.
  • Η πορεία της χρήσης ναρκωτικών στο γενικό πληθυσμό στην εικοσαετία 1984-2004, παρουσιάζει καταρχήν ανοδική τάση, με μια σημαντική αύξηση μεταξύ του 1984 και του 1998 και ακολούθως μια τάση μείωσης μεταξύ του 1998 και του 2004.
  • Στο διάστημα 1996-2003 τέθηκαν σε λειτουργία στη χώρα μας 63 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην τετραετία 2004-2007 ιδρύθηκαν μόνο 7 Κέντρα.

«Γνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις πρόληψης αποδίδουν μετά την πρώτη πενταετία, είναι εύλογη η διαπίστωση ότι η σημαντική μείωση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών μετά το 1998 μέχρι το 2004 (9% στις ηλικίες 18-24 και 4% στις ηλικίες 12-64) οφείλεται στα προγράμματα και τις παρεμβάσεις», σημείωσε τότε η Μένη Μαλλιώρη.

Από τη σύγκριση των χρονικών περιόδων φαίνεται πολύ καθαρά ότι την περίοδο που υπήρχε ο ιδεολογικός εξωραϊσμός των ναρκωτικών η χρήση ανάμεσα στους νέους ανέβαινε. Οταν υπήρξαν δράσεις και παρεμβάσεις, κυρίως σε προληπτικό επίπεδο, η χρήση μειώθηκε.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ